Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Krigen fra innsida

Sterk irakisk stemme og nye sider ved Åsne Seierstad presenteres i ny norsk dokumentar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TV: Hadde det ikke vært for Åsne Seierstads beretninger om irakeres opplevelser under krigen, hadde vi ikke kommet stort nærmere sivilbefolkningen enn statistikken over antall døde. Derfor er «Våren i Bagdad» et viktig dokument. For første gang får vi innblikk i hverdagen til en irakisk familie under de dramatiske krigsdagene og en sterk irakisk fortellerstemme å forholde oss til.

Den tilhører drosjesjåfør Fadil Kadom. Få dager før krigsutbruddet smugler Dagbladets Irak-team et videokamera inn i Bagdad og overleverer det til sin faste sjåfør, Kadom. Han filmer sin egen familie før, under og etter krigen og oppsøker et sykehus, et av Saddams torturkamre og observerer livet i gata. Dermed rykker vi tett på barnas opplevelser av bombene, de voksnes redsel og hverdagslivet som tross alt må gå sin gang.

En av de vestlige journalistene Kadom kjører, er Åsne Seierstad. Vi møter henne få dager etter krigens slutt på Hotel Palestine. Reporteren snakker om å møte døden på jobb og hvordan det er å arbeide under ekstreme forhold. Vi får se nye sider av Seierstad. Men ordentlig tett på kommer vi ikke.

«Våren i Bagdad» vil ikke først og fremst bli husket for det håndverksmessige. Vekslingene mellom Kadoms og Seierstads beretninger, nyhetsbilder og kamerateamets egne bilder framstår som litt rotete, men det er ikke så farlig i denne sammenhengen. Poenget er at journalistene bak produksjonen presenterer et nytt materiale fra Bagdad og dermed gir stemme og individualitet til en av de som begrepet «den irakiske befolkningen» omfatter.

TV-DOKUMENTAR: Fotograf Tomm W. Christiansen, Åsne Seierstad og journalist Arve Bartnes utenfor Hotel Palestine i Bagdad i april.