Krigen i Gudbrandsdalen

Full splittelse i arrangørstaben har ført til at det i år blir to countryhelger etter hverandre i Gudbrandsdalen. Menigheten har sikkert valgt side, men for oss utenforstående kan det virke unødvendig og ødeleggende for et - tross alt - snevert miljø.

I 13 år samarbeidet de to skjåkværene Egil Moen og Alf Hosarøygard om countryfestivalen. Men bruddet måtte kanskje komme, for arrangementet var mer kjent for sine fyllehistorier enn musikken.

  • Musikalsk ser Hosarøygard ut til å fortsette tradisjonen fra den gamle festivalen når han nå tar opp konkurransen i Skjåk. Det betyr fokus på norske artister og ingen internasjonale stjerner. Festivalen må dessuten være landets hemmeligste. Den er annonsert under mottoet «Stedet der Country, Irsk folkemusikk og Dere smelter sammen», men uten artistliste. Via et telefonnummer får vi vite at amerikanske Becky Hobbs, svenske Inger Nordström og norske Trond Granlund, The Tramps og Lomsk er blant artistene som skal stå på scenen på Skjåkøygard 3. og 4. juli.
  • Countrytreffet i Kåja på Vinstra 26. og 27. juni har heller ingen kanoner på plakaten, men programmet er det mest interessante i festivalens historie. Festivalsjef Moen mistet riktignok Asleep At The Wheel, men til gjengjeld vil 30-årsjubilanten The Flying Burrito Brothers gjøre sin norgesdebut på Vinstra fredag 26. juni. Bandet ble startet da Gram Parsons og Chris Hillmann gikk ut av The Byrds og slo seg sammen med «Sneaky» Pete Kleinow. Med plata «The Gilded Palace Of Sin» (1969) definerte gruppa hvordan rock og country skulle forenes, og sånn sett har den i hvert fall historisk interesse. Parsons var med i to år, og tre år seinere døde han av hjertesvikt. Hillmann var med ett år lenger enn Parsons, mens Bernie Leadon gikk ut og startet The Eagles. Men «Sneaky» Pete har holdt liv i gruppa sammen med Gib Gilbeau, som kom med i 1973. Blant de øvrige artistene fredag er Hellbillies, mens Kinky Friedman og Big Guitars From Memphis stiller lørdag 27. juni.
  • Foreløpig er det 1- 0 til Vinstra. Det gjenstår å se hvem som blir fullest.