KAOS: Foran utsalget på Egertorget i Oslo 1944, like etter kl. 07.00. Da ble det tillatt å stå i kø. Utsalget åpnet ikke før et par timer senere.. Foto: Vinmonopolets arkiv
KAOS: Foran utsalget på Egertorget i Oslo 1944, like etter kl. 07.00. Da ble det tillatt å stå i kø. Utsalget åpnet ikke før et par timer senere.. Foto: Vinmonopolets arkivVis mer

Krigen i polkøen: Knuste ruter, blåveis og massearrestasjoner

I alle år Vinmonopolet solgte varer over disk, var polkø et sagnomsust fenomen. Og ansamlingene i og utenfor vinmonopolutsalgene under krigen, var dronninga av køer. Krigstid og polkøer hørte sammen som kalde rumper og blærekatarr.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Det er i disse dager 75 år siden tørste nordmenn opplevde et første lyspunkt under den tyske okkupasjonen. Vinmonopolet åpnet atter sine dører for publikum, etter å ha vært stengt siden 9. april. Unntaksvis hadde lokale myndigheter godtatt salg også før dette, men Administrasjonsrådet bestemte at slusene skulle åpnes landet over fra og med mandag 10. juni 1940.

Varene ble riktignok rasjonert gjennom et kjøpekortsystem. Lagrene skrumpet inn under krigen, importen var begrenset. Kvaliteten på drikkevarene varierte sterkt og myndighetene forsøkte å fordele det som var på en mest mulig rettferdig måte.

Det ble et svare salgsstrev. Problemet var nemlig at alle ville kjøpe. Mest mulig, og det av de beste og dyreste varene. Det utspant seg en innbitt kamp om det edlere brennevinet. Gigantiske køer dannet seg utenfor polutsalgene.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn