HOMS: Jonathan Littells utgangspunkt for den nye boka er ei reise til den syriske byen Homs i januar 2012. I denne byen som i resten av landet var det daglige demonstrasjoner. Samlingene mot Assad-regimet tok form av euforiske folkefester. Slik er det ikke definitivt ikke nå. Foto: Reuters/NTB Scanpix
HOMS: Jonathan Littells utgangspunkt for den nye boka er ei reise til den syriske byen Homs i januar 2012. I denne byen som i resten av landet var det daglige demonstrasjoner. Samlingene mot Assad-regimet tok form av euforiske folkefester. Slik er det ikke definitivt ikke nå. Foto: Reuters/NTB ScanpixVis mer

Krigen i Syria begynte med en fargerik revolusjon og endte i dommedagsprofetier

Apokalypse i Syria, skriver Aslak Nore.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

«Det begynner, som alltid, med en drøm, en drøm om ungdom, frihet og felles glede; og det ender, som altfor ofte, i et mareritt,» skriver den franskamerikanske forfatteren Jonathan Littell om den syriske revolusjonen i den nyskrevne introduksjonen til boka Syrian Notebooks.

Littells utgangspunkt er en reise til den syriske byen Homs i januar 2012. I byen som i resten av landet var det daglige demonstrasjoner. Samlingene mot Assad-regimet tok form av euforiske folkefester: Poeter som deklamerer dikt, trommeslagere som holder takten, menn som danser på rekke, tildekkede kvinner som klapper fra fortau og balkonger.

• Aslak Nore om forfatter Jonathan Littells notater fra Syria• Nore er født i 1978, forfatter Forfatter og journalist.

På denne tiden var den syriske revolusjonen ved slutten av sitt første år. Revolusjonsbølgen som blåste gjennom den arabiske verden vinteren 2011, nådde Syria en ettermiddag i februar, da noen skoleelever malte slagord mot diktator Bashar al-Assad på en vegg i byen Deera, sør i landet. Skoleledelsen tilkalte politiet, guttene ble arrestert og bortført.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn