DEBATT

Krigen mellom Vesten og islam

De nokså få ungdommene som har holdninger vi bør bekymre oss over, har også en rekke andre kjennetegn.

STUDIE: Ung i Oslo-studien belyser holdninger blant 8500 ungdommer. Foto: Thomas Raupach / Samfoto /  NTB Scanpix 
STUDIE: Ung i Oslo-studien belyser holdninger blant 8500 ungdommer. Foto: Thomas Raupach / Samfoto /  NTB Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

På lederplass 17. juni kritiserer Dagbladet NOVA-studien som viser at seks av ti Oslo-ungdommer er «litt» eller «helt enig» i påstanden om at «det foregår en krig mellom islam og Vesten». Spørsmålet hevdes å være upresist. NOVA anklages for å løpe ekstremistenes ærend siden vi ikke skiller mellom islam og radikal islamisme. Dagbladet foreslår at vi i stedet bør gjøre en kvalitativ studie for å få mer nyanserte svar.

Ung i Oslo-studien, som belyser holdninger blant 8500 ungdommer, er faktisk basert på en kvalitativ studie. I august kommer boka med funnene.

Det finnes nesten ingen slike studier som Ung i Oslo i den internasjonale litteraturen. Vi har mange spørsmål basert på standard metoder for å måle holdninger og politiske preferanser. De unge ble bedt om å ta stilling til en rekke påstander, for eksempel i hvilken grad «Vesten generelt» og/eller «høyreekstreme» oppleves som «en trussel mot islam og muslimske verdier», og/eller om «islam generelt» eller «ekstremistisk islam» oppleves som «en trussel mot norsk kultur og verdier». Vi stiller også en rekke andre spørsmål som gjør det mulig å identifisere risikofaktorer for holdninger som bør bekymre oss.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer