Anmeldelse: Ingar Sletten Kolloen «Under krigen»

Krigen minutt for minutt

Ambisiøst og saktefortellende, men unyansert.

1940 IGJEN: Første bind i Ingar Sletten Kolloens storverk om annen verdenskrig handler om 1940 Foto: Morten Brun.
1940 IGJEN: Første bind i Ingar Sletten Kolloens storverk om annen verdenskrig handler om 1940 Foto: Morten Brun. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: Nå er første bind i Ingar Sletten Kolloen fembindsverk «Under krigen» kommet ut. Det har fått undertittelen «Vi må ikke falle» og handler om det skjebnesvangre året 1940. Skjønt handler om, er et understatement.

For Kolloen skriver seg gjennom året måned for måned, dag for dag, innimellom time for time. Boka er nærmest en minutt-for-minutt skildring av hvordan annen verdenskrig kom til Norge. Til sammen tegner dette til å bli et verk på 2500 sider om det mest omskrevne tema i norsk sakprosa!

Ikke i arkivene

Kolloen har gjort omfattende research. Å dømme av litteraturlista baserer han seg på nær 300 bøker, de aller fleste norske. Til forskjell fra Marte Michelet i «Hva visste hjemmefronten?» har han ikke selv gått til arkivene og studert kildene på jakt etter nye opplysninger.

I stedet syr han sammen allerede eksisterende framstillinger, også et utvalg lokalhistorie. Med sitt fokus på Norge plasserer «Under krigen» seg i forlengelse av den veletablert historieskrivingen om annen verdenskrig.

Dvelende

Straks man begynner å lese blir man slått av alle detaljene i personskildringene. Elegant veksler han også mellom ulike geografiske steder. Innledningsvis tar han oss med fra utenriksdepartementet via norske skip til stormaktenes strid om Narvik i tiden før krigsutbruddet. Han skriver hele tiden dvelende og saktegående.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer