Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Krigen mot ateismen

Et menneskes tro vil alltid være noen andres vantro.

FENGSLET: Ensaf Haidar holder opp et bilde av sin mann, den fengslede saudiarabiske bloggeren Raif Badawi, i EU-parlamentet onsdag. Badawi, som er dømt for å fornærme islam, fikk Sakharov-prisen for sitt mot. Foto: NTB Scanpix
FENGSLET: Ensaf Haidar holder opp et bilde av sin mann, den fengslede saudiarabiske bloggeren Raif Badawi, i EU-parlamentet onsdag. Badawi, som er dømt for å fornærme islam, fikk Sakharov-prisen for sitt mot. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Hva er løsningen på at ateistiske bloggere blir drept? Å fengsle flere, ifølge myndighetene i Bangladesh.

Sist torsdag, på den internasjonale menneskerettighetsdagen, ble den årlige Freedom of thought-rapporten lagt frem i EU-parlamentet av IHEU (International Humanist and Etical Union). Til tross for et vedvarende fokus på forfulgte religiøse minoriteter er dette den eneste systematiske gjennomgangen som finnes om vilkårene for ikke-troende i verden. Rapporten er ikke lystig lesning for frihetselskende mennesker.

I Saudi-Arabia kan man dømmes til døden fordi man har ytret noe som likner på et ateistisk verdensbilde. I Bangladesh hakkes ateistiske og fritenkende bloggere til døde med myndighetens stilltiende velsignelse. I Egypt ser vi en tiltakende kampanje fra myndighetene rettet mot dem man mistenker å være ateister.

Dette har blitt så systematisk at New York Times har valgt å kalle det en «krig mot ateisme».

Kampen mot ateister, ikkereligiøse og annerledestroende er tiltakende i styrke og verst i muslimske land. Metodene veksler mellom myndighetens aktive forfølgelse og lynsjemobbenes frie tøyler til å slå ned på alle som tenker frie tanker.

Noe av det oppsiktsvekkende med rapporten fra IHEU er den tette økonomiske integrasjonen mellom vestlige land og de landene som kommer aller verst ut. Samtidig som land som Saudi-Arabia har innført en lov som i praksis sidestiller ateisme med terrorisme, øker USA våpensalget - og oljehandelen foregår smertefritt.

Human-Etisk Forbund er først og fremst opptatt av trosfrihet og retten til å tenke, si og mene hva man vil uten konsekvenser for liv eller helse. Det er forstemmende å se distansen mellom fremtredende vestlige politikeres retorikk mot muslimer i hjemlandet på den ene siden og den stadig tettere økonomiske integrasjonen med islamistiske diktaturer på den andre siden.

Det foregår en krig mot ateisme i mange av verdens land. Det er lett å forstå. Religion er makt i mange land, og den som retter et kritisk søkelys mot de religiøse verdensbildene rykker samtidig ved selve maktgrunnlaget til styrekreftene. Trosfrihet er ikke bare viktig for humanister og ateister, men for alle mennesker. Et menneskes tro vil alltid være noen andres vantro. Derfor kan ikke retten til å tro eksistere uten retten til å ikke tro.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media