Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet mener:

Krigen norske politikerne ikke vil snakke om

Politikere som ikke vil lære av krigens konsekvenser er dømt til å gjenta sine feil.

TRIUMF PÅ SLAGMARKEN: To soldater svinger flagget over vraket av et fly som tilhørte Muammar Gadaffis flyvåpen. Bildet er fra mai 2011. FOTO: Wissam Nassar/Apaimages/REX
TRIUMF PÅ SLAGMARKEN: To soldater svinger flagget over vraket av et fly som tilhørte Muammar Gadaffis flyvåpen. Bildet er fra mai 2011. FOTO: Wissam Nassar/Apaimages/REX Vis mer
Meninger

Kriger er for viktige til at de kan overlates til generalene, heter det. Men det er ikke alltid politikernes dømmekraft er noe bedre. Det er Norges krigføring i Libya det eksempel på. Norge var en særdeles aktiv deltaker i alliansen som grep inn i Libya i 2011. Norske fly slapp nesten 600 bomber over landet, angivelig for å hindre en humanitær katastrofe. Resultatet ble det motsatte. I dag er Libya et ødelagt land, herjet av borgerkrig og sammenbrudd i økonomien. Terrororganisasjoner som IS har funnet et fristed i landet.

Det paradoksale - og tragiske - er at Libya i dag er en trussel mot Europa. Ikke som stat, men som et lovløst land der menneskehandlere og terrorgrupper kan operere fritt. Norge har bidratt til å skape denne situasjonen. Man skulle tro at det ville føre til debatt og selvransakelse, men det er langt fra tilfelle. Det ble gjennomført en gransking av Libya-krigen, men mandatet var snevert og den viktigste konklusjonen var at regjeringen Stoltenberg ikke brøt noen lover da den sendte kampflyene til Afrika. Ferdig med den saken. Hva som ble resultatene av bomber og krig for folket i Libya, har disse politikerne ikke noe ansvar for.

Nå foreligger det en bok som roper at Libya-krigen ikke er et avsluttet kapittel. I boka “Libya. Krigens uendelige letthet” tar elleve forskere et oppgjør med ansvarsfraskrivelsene og med den mangelfulle debatten om krigens begrunnelse og hva den førte til. Bokas redaktører er historieprofessor Terje Tvedt, professor emeritus Rune Ottosen og Tormod Heier som er oberstløytnant og professor ved Forsvarets høyskole. I et intervju med Dag og Tid sier Tvedt at Libya-krigen var mye mer kompleks enn hva den norske politiske ledelsen forsto i 2011. Han mener det derfor er uklokt å frikjenne politikerne for alt ansvar for krigens konsekvenser, slik de selv har gjort.

Dette går til kjernen i problemet. I Libya-spørsmålet har vi sett hvordan myndighetene praktiserer informasjonsstyring, strategisk taushet og streng formalisering av politisk ansvar. Slik metoder er i lengden svært farlige fordi de stenger for læring og bruk av erfaring. Å redusere det politiske ansvaret til et rent juridisk spørsmål, er typisk for denne tankegangen. Men det hjelper lite om politikken er lovlig hvis resultatene er så fryktelige som i Libya.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling