Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Krigen og ordene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): Kosovo-konflikten har i Frankrike ført til en til dels «blodig» ordkrig blant de intellektuelle i alle mulige fora. Det kan føre til endringer i hele det intellektuelle landskapet.

  • En av de første i bresjen for NATO-bombing var tidligere nyfilosof Bernard-Henri Levy. Han forstår ikke at man kan hoppe opp og ned som killinger og rope: fred, fred, fred, uten å tenke på forbrytelsene den koster. Han kritiserer sine kolleger som ikke skjønner at et regime som gjennomfører etnisk rensing må bekjempes, og mener det henger sammen med en automatisk anti-amerikanisme, dypt forankret på den franske venstresida. Også eks-nyfilosof André Glucksmann forsvarer NATOs aksjon, mens filosofene Paul Thibaud og Alain Finkielkraut i avisa Le Monde krever bakkestyrker. NATO-forsvarerne går hardt ut mot innenriksminister Jean-Pierre Chhvenement, som i statsråd delte ut en tekst av den tyske forfatteren Hans Magnus Enzensberger mot krig. Det kunne neppe ha skjedd noe annet sted. Bernard-Henri Levy sammenlikner Chhvenement med høyreekstremisten Jean-Marie Le Pen, og advarer mot en farlig rød-brun allianse.
  • På den andre siden av den verbale frontlinja finnes også kjente navn, med filosofene Pierre Bourdieu og Régis Debray i spissen. Debray er vanligvis en sterk forkjemper for menneskerettigheter, men ifølge Paul Thibaud besatt av tanken på imperier å bekjempe. Blant motstanderne av NATO-bombingen er det også underlige politiske allianser. Forfatteren og sosialisten Max Gallo underskrev en artikkel med eksgaullisten og Maastricht-bekjemperen Charles Pasqua for å stoppe bombingen for å bevare fred i Europa. NATO-motstanderne kritiserer demokratene for å kaste seg i armene på Washington, fullstendig uten kritikk. Ukebladet Marianne har erklært krig mot krigen, og er stolt av å være omtrent ensom med den holdningen blant franske medier.
  • Forfatteren Philippe Sollers mener det handler om et ord: etnisk. Etnisk rensing, etnisk renselse, etnisk utryddelse. Det blir et skjerm-ord, til å gjemme seg bak. Ordene i denne debatten er sterke, og blir brukt i kjent fransk, ofte overdreven stil. Den kan komme til å sette spor etter seg. Det vil ikke bli så lett med en forbrødring over den intellektuelle frontlinja med det første, når bombene har tiet.