Krigen om sykehusene

Helsevesenet er blitt en politisk slagmark hvor helseministeren er det foretrukne offerlam. Hun er den eneste som kan stille gudenes blodtørst, skriver Stein Aabø.

I STORM OG STILLE: Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Foto: Jo Straube / Dagbladet
I STORM OG STILLE: Anne-Grete Strøm-Erichsen. Foto: Jo Straube / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forrige gang det var et år til neste stortingsvalg, byttet Arbeiderpartiet helseminister. Nå er det igjen et år til et stortingsvalg, og helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen merker utvilsomt påkjenningen etter å ha vært i krigen i tre år. Det har fra tid til annet vært spekulasjoner om hvorvidt hun skal skiftes ut. Slike spekulasjoner er en naturlig følge av at partiets frontfigur blir presset på defensiven. Og Arbeiderpartiet vil ikke være på defensiven på et så viktig velferdsområde.

Trykket mot helsemyndighetene har vært konstant i mange år. Mange ulike interesser er involvert. Ikke alle grupper har like edle hensikter. Men situasjonen er omtrent slik: Et stort politisk flertall er nå mot den helsereform som ble vedtatt av et overveldende flertall på Stortinget i 2001. Bare Arbeiderpartiet mener de regionale helseforetakene har livets rett. Partiene som er uenige i dette har ulike og sprikende ønsker. Og det er ikke innlysende at deres løsninger er bedre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer