KRIGSSKILDRING: Den amerikanske forfatteren Phil Klay tjente i hæren fra 2005 til 2009 og var 13 måneder i Irak. Han ble kaptein og gjorde tjeneste som informasjonsoffiser. Han har fått strålende kritikk for boka «Hjemkomst».   Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KRIGSSKILDRING: Den amerikanske forfatteren Phil Klay tjente i hæren fra 2005 til 2009 og var 13 måneder i Irak. Han ble kaptein og gjorde tjeneste som informasjonsoffiser. Han har fått strålende kritikk for boka «Hjemkomst». Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Krigen skildres best gjennom diktningen

Phil Klay er Irak-veteran og krigsforfatter.

Les utdrag fra «Hjemkomst» her. Krever innlogging.

(Dagbladet): Møt Phil Klay, amerikansk forfatter, vokst opp i White Plains i staten New York, bor nå i Brooklyn, har nylig giftet seg, fyller 30 i år og har skrevet boka «Hjemkomst», i disse dager ute på norsk.

Klay er i Oslo, der bestefaren Thomas R. Byrne var ambassadør 1973-1976; en slank, blid mann med mørkt, pent klippet hår og skjegg og dongeribukser over et par solide cowboy-støvler.

I USA har mange kritikere berømmet ham for å være den beste i den unge generasjonen av krigsforfattere.

Leste romaner
- «Hjemkomst» ser krigen fra mange individuelle vinkler. Skjønnlitteraturen er kanskje det speilet av krigen som kan gi det mest mangfoldige uttrykket for følelsene som utspiller seg, sier Klay, som på råd fra Tom Sleigh, poet og skrivelærer på universitetet leste seg opp på krigslitteratur; Ernest Hemingway, Leo Tolstoi, Isaac Babel og Louis-Ferdinand Celine.

Klay vervet seg til militæret i 2005, for å «tjene landet sitt», og ble til 2009. Han har aldri hatt innvendinger mot USAs krigføring. Han var informasjonsoffiser i Irak i 13 måneder i 2007—2008. Han drømte verken om eventyr eller heltemot, men om å gjøre jobben så skikkelig som mulig.

Mange gode bøker
Litteratur har alltid interessert ham. Under kjedelige treningsøkter lærte han seg dikt utenat, blant annet T.S. Eliots «The Waste Land».

Han synes mange gode bøker er skrevet om krigene i Afghanistan og Irak de siste åra og nevner spesielt Matt Gallaghers «Kaboom», David Finkels «The Good Soldiers», Jessica Goodells «Shade It Black», C.J. Chivers «The Gun» og Bing Wests «No True Glory» og «The Strongest Tribe».

Å komme hjem
- Selv reiste jeg mye og traff deltakere i krigen på alle nivåer. Det har selvsagt vært nyttig når jeg har forsøkt å skape troverdige mennesker. Det handler også om å ha vært i krigen og komme hjem.

- Det kan ofte virke vel så vanskelig som å være ved fronten?

- Etter andre verdenskrig var soldatene helter. Etter Vietnamkrigen ble de behandlet som skurker. Folk antar liksom at dagens veteraner skal være traumatiserte, de vet ikke hvordan de skal forholde seg til dem. Problemet er ofte at måten man blir tatt imot på, forventningene hos de hjemme, ikke stemmer med det man selv har opplevd. Man er den som vet, samtidig har man opplevd og vært med på ting som kanskje er helt forferdelige. Som ingen andre kan forstå. Det er slike konflikter jeg forsøker å få fram, sier Phil Klay.