Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Krigen som aldri slutter

Ingress

Meninger

ETTER EN TUR TIL de norske styrkene i Afghanistan, har forsvarsminister Ine Eriksen Søreide lansert en endring i den norske holdningen til krigen. Stoltenberg-regjeringen la opp til at styrkene skulle trekkes ut i 2014, når det nåværende oppdraget avsluttes. Nå sier forsvarsministeren at Norge ikke forlater Afghanistan. Hun åpner for at norske soldater kan bli i landet i flere år. Bakgrunnen er den avtalen USA er i ferd med å inngå med Afghanistan om et begrenset nærvær etter 2014. NATO kommer antakelig til å inngå en liknende avtale, og det er her det kan bli aktuelt med et norsk bidrag i lang tid framover.

DET ER IKKE BESTEMT hva slags bidrag det er snakk om, men den nye forsvarssjefen Haakon Bruun-Hansen antyder at det vil handle om de oppgavene som utføres i dag. Nå jobber rundt 200 norske soldater med opplæring og støtte til afghanske politi- og sikkerhetsstyrker i byen Mazar-i-Sharif. I tillegg har en gruppe spesialstyrker viktige oppgaver i hovedstaden Kabul. Etter at sjefen for e-tjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, kommenterte de norske Snowden-dokumentene, er det også klart at Norge har en stor etterretningsoperasjon i landet. Forsvarsminister Eriksen Søreide nøyer seg med å si at det vil bli et substansielt bidrag som vil medføre krevende oppdrag, noen med betydelig risiko for norske soldater. Den økonomiske støtten til sivil sektor, årlig om lag 750 mill. kroner, vil bli videreført.

LØFTENE OM EN NORSK exit fra krigen i Afghanistan i løpet av neste år, virket aldri særlig overbevisende. Til det var engasjementet for dypt og omfattende. Sånn sett er forsvarsministerens utspill ikke overraskende. At Solberg-regjeringen vil være enda mer lydhør for ønsker fra vår allierte USA, er også som ventet. Derfor kan vi på nytt vente oss en politisk prosess som forlenger den norske krigføringen uten sjenerende protester. Enda en gang vil det bli skjøvet under teppet hvorfor krigen har vært mislykket. Den viktigste lærdommen er ubehagelig: Å bruke våpenmakt for å framtvinge politiske og demokratiske endringer er en håpløs metode. Etter elleve år med krig er sikkerhetssituasjonen forverret, korrupsjonen uendelig, narkotikatrafikken i full blomst og de politiske institusjonene svake. Krigens mest håndfaste resultat er at Norge har fått bekreftet sin rolle som en trofast alliert av USA.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media