Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Krigen som endte slaveriet

Gudleiv Forr om borgerkrigen.

BLODIG KRIG: I forbindelse med 150-årsjubileet for den amerikanske borgerkrigen anslår nye framstillinger at om lag 750 000 mennesker mistet livet i kamp eller sykdom. Det er mer enn USA har mistet til sammen i alle de andre krigene landet har deltatt i. Bildet viser føderale tropper ved Stafford Heights ved byen Fredericksburg i 1862. Foto: AP/NTB Scanpix
BLODIG KRIG: I forbindelse med 150-årsjubileet for den amerikanske borgerkrigen anslår nye framstillinger at om lag 750 000 mennesker mistet livet i kamp eller sykdom. Det er mer enn USA har mistet til sammen i alle de andre krigene landet har deltatt i. Bildet viser føderale tropper ved Stafford Heights ved byen Fredericksburg i 1862. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer

Den amerikanske borgerkrigen endte med seier til nordstatene. Men løste den den svarte befolkningens problemer?

Den 9. april er det 150 år siden øverstkommanderende for sørstatene, general Robert E. Lee, overga seg til USAs øverstkommanderende, general Ulysses S. Grant etter slaget ved Appomatox i Virginia. 

Dermed sluttet den amerikanske borgerkrigen som hadde vart fra 1861. Unionen var reddet.

Slaveri forbudt

Med det startet også den endelige ratifiseringen av grunnlovsbestemmelsen som avskaffet slaveriet i sørstatene. The 13th Amendment ble vedtatt av kongressens to kamre i løpet av høsten 1864 og januar 1865. Nå gjensto ratifikasjonen i enkeltstatenes lovgivende forsamlinger. Det kreves at tre-fjerdedeler av statene godkjenner grunnlovsforslag. Denne prosessen var fullført i desember 1865.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?