Krigen under isen

Doris Lessing tar godt i når hun bringer oss ti tusen år fram i tid, men hun kan fremdeles kunsten å trollbinde leserne.

«Mara og Dann» er et sciencefiction-aktig eventyr - men uten fantasifulle, teknologiske vidundre eller gjennomteknifiserte datamennesker.Tvert om, hele Europa ligger under is, og «vår» sivilisasjon og alt vi, i boka kalt «de gamle», har tilegnet oss av kunnskap er glemt. Vi befinner oss i Afrika, eller Ifrik, og det finnes bare en liten hvit stamme igjen, som i likhet med andre, «svarte» stammer ligger i krig med hverandre. I krig fordi det er vannmangel.

Og det mest troverdige i boka er da også skildringen av tørken som brer seg fra sør og nordover - fortalt med en uhyggelig innlevelse (Lessing fikk, ifølge et intervju i Dagbladet, ideen til boka etter å ha sett tørken i Zimbabwe). Fortellingen er sentrert rundt vakre Mara og hennes bror Dann, og her er alle eventyringrediensene: om søskenparet som egentlig er prins og prinsesse og de hindringene de møter på flukt fra tørken og mot det lovede land i nord. Her er den onde Kulik som forfølger dem, kidnappinger, nesten-voldtekter, kjærlighet, krig, intriger, sump, sykdommer og ikke minst det skrekkaktige uttørkede landskapet med alle de selsomme kreaturene menneskene må beskytte seg mot: vanndrager og edderkopper så store at de spiser mennesker, og fugleliknende dyr som brukes som trekkdyr.

Men Lessing har villet mer enn å fortelle eventyr. Et slags budskap i boka er å minne oss om vår forgjengelighet, at alle kulturer kommer og går - selv vår «høytstående». Dette sivilisasjonskritiske fugleperspektivet kan bli noe klisjéfylt, som når Mara vandrer gjennom et «museum» med gjenstander funnet fra «de gamle» (oss) - kunnskapsrike, men likevel så grusomme at «de» ødela hverandre med de frykteligste våpen. Men denne overtydelige liksom-tilbakeskuende «klokheten» er kanskje et språk som henger ved science fiction som sjanger. Helt politisk korrekt er vel heller ikke Lessings rase-isme, der hun inndeler stammene i den «rene», høyreiste, intelligente rasen, den dumme rasen, den stygge, lavpannede rasen og så videre.