KOMMENTARER

Krigen vi valgte å glemme

Blir det TV-serien «Nobel» som endelig skal sette i gang debatten om Norges krigsdeltakelse i Afghanistan? 

I sikte: Odd-Magnus Williamson spiller spesialsoldaten Johansen i «Nobel».
I sikte: Odd-Magnus Williamson spiller spesialsoldaten Johansen i «Nobel». Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Omtrent halvveis i tv-serien «Nobel», som har premiere på NRK i morgen, er det en tv-debatt mellom en VG-journalist, en norsk spesialsoldat og forsvarsministeren. I serien, som i virkeligheten, er norske spesialsoldater utstasjonert i Afghanistan. Nå har de vært gjennom en uheldig hendelse, den er omtalt i media, det er skandale. Forsvarsministeren konfronteres med «ukultur» blant de norske soldatene og velger å legge seg på den klassiske åpenhets-linja.

–Vi synes det er viktig med åpenhet. Mer åpenhet vil bidra til en større diskusjon om tilstedeværelsen vår der, sier forsvarsministeren i «Nobel».

Utsagnet framstår ikke som veldig troverdig i serien.

Samtidig står det i grell kontrast til hvordan det reelle Norge har forholdt seg til vår militære tilstedeværelse i Afghanistan.

Her har stillheten vært øredøvende.

«Nobel» har som uttalt mål å ta seerne dit journalister og dokumentarfilmskapere ikke slipper til. Ut i krigen. Inn i en tilværelse der jobben er å være iskald mens selvmordsbomberne vandrer over torget. En tilværelse der man må holde hodet klart i møte med døden. Der jobben er å være profesjonell drapsmann, betalt av staten, og kompisene ikke sjokkeres av utsagn som «Fy faen, nå var det deilig å drepe!».

Tilværelsen i «Nobel» er ikke julekortmateriale. Den er så fjernt fra norsk dagligliv at vi tilsynelatende har valgt å glemme at den eksisterer.

Det er dette som er fiksjonens privilegium. Å kunne si: Nå skal jeg fortelle deg noe du ikke visste fra før. Og selv om det kanskje ikke er en sann historie, så finnes det sannhet i den likevel.

Og det er et utmerket utgangspunkt for diskusjon. Hva er det «Nobel» sier om oss som fred- og krigsnasjon? Hva slags etiske valg må karakterene ta på det personlige plan? Politisk? Er dette beslutninger som tas av ekte mennesker hver eneste dag?

Og hva er egentlig Norges agenda i Afghanistan akkurat nå?

For fakta er følgende: Norge har vært involvert i Afghanistan siden 2002. Rundt 9000 nordmenn har tjenestegjort i landet, på det meste var 600 norske soldater stasjonert i Afghanistan. Etter at NATOs ISAF-operasjon ble avsluttet 31. desember 2014, er det bare et knippe av forsvarets spesialsoldater igjen. De jobber sammen med afghansk sikkerhetspoliti, med opplæring og assistanse.

10 nordmenn er drept mens de tjenestegjorde i Afghanistan.

Det er ukjent hvor mange som er drept av oss.

«Nobel» er ikke den første norske tv-serien som tar opp aktuell samfunnsproblematikk, og norske Afghanistan-soldater har vært tema i blant annet Sara Johnsens spillefilm «Upperdog» og romantrilogien «Alle vil hjem» av Helga Flatland. Samtidig er det første gang en bred norsk tv-produksjon føles relevant politisk. Og det i beste sendetid.

Så se den.

Og snakk om det etterpå.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer