KOMMENTARER

Krigens bitre frukter

Norge var en god alliert for USA og NATO under krigen i Afghanistan, men ingen andre mål ble nådd. Det er den bitre fasiten, skriver John O. Egeland.

Krigens bitre frukter
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Noe kunne sikkert vært gjort annerledes, sa utenriksminister Børge Brende da han i går fikk overlevert rapporten om den norske krigføringen i Afghanistan. Forminskning er også en politisk disiplin. Brænde ville gjøre elefanten til mus. For selv om rapporten er nøktern i formen og forsiktig på enkelte områder, er den likevel en knusende dom, både over krigen, den sivile innsatsen og de politiske målene. Bare på ett område ble det full klaff: Bidraget til vår egen sikkerhet ved å opptre som en lojal alliert. Som det heter i rapporten: «Norske militære bidrag påvirket ikke hovedbildet i Afghanistan. Det viktigste for Norge var imidlertid å sikre et godt forhold til USA og bevare NATOs relevans».

Afghanistanutvalget ble oppnevnt av Solberg-regjeringen i 2014 og fikk som oppdrag å evaluere og trekke lærdommer av Norges sivile og militære innsats i landet. Utvalget er blitt ledet av tidligere utenriks- og forsvarsminister Bjørn Tore Godal (A) og har hatt en bred sammensetning fra ulike fagområder. Utvalgets hovedkonklusjon er at det største og viktigste målet var alliansedimensjonen: Å støtte USA og NATO. Norge var en god alliert som leverte støtte og relevante militære ressurser. Målet ble nådd. Problemet er at dette hovedmålet var kraftig underkommunisert i hele krigsperioden. De styrende politikerne brukte hele tida fredsdiplomatiets begreper og mål for å begrunne krigen, med stor vekt på bygging av demokrati, menneskeretter, sikkerhet for befolkningen og kvinnefrigjøring. Tildekkingens årsak er åpenbar: Krigens hovedmål var Norges egeninteresser, ikke hva som tjente afghanerne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer