Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Krigens moder- løse

Sterk familiefilm om finske barn i eksil under siste verdenskrig.

FILM: Under annen verdenskrig, i det som het vinterkrigen og fortsettelseskrigen i Finland, ble mer enn 70 000 finske barn evakuert til andre land, særlig Sverige. Det er denne velmente, men for barna ofte brutale, adskillelsen fra familien «Den beste av mødre» handler om. Klaus Härö er mannen bak det prisbelønte barnefilmen «Elina - som om jeg ikke fantes», som handlet om finsktalende barn i Norrland på 1950-tallet. Temaet i den nye filmen er beslektet: barnets følelse av fremmedhet, savn og avmakt. Ni år gamle Eero (Topi Majaniemi) blir sendt fra Finland i 1943 etter at faren er drept ved fronten. Han kommer til en bondefamilie i Skåne, der ekteparet Signe (Maria Lundquist) og Hjalmar (Michael Nyquist) hadde ventet seg en fosterdatter. Språkløsheten, savnet etter moren og den tilsynelatende uforklarlige fiendtligheten hos Signe gjør livet tungt for den lille gutten. Han prøver å rømme og blir gjenfunnet i forfrossen tilstand i militærbunkere eller halvt druknet på selvbygde flåter. Det vakre skånske slettelandskapet og havet er stemningsskapende utnyttet i bildene. Foruten det interessante historiske bakteppet, er det først og fremst skuespillerne som gjør filmen severdig. Særlig gjør Maria Lundquist en flott innsats som fostermor i et vidt spenn av motstridende følelser. Problemet med å bli trukket mellom to mødre er visualisert ved at filmen i begynnelse og slutt hopper fram til vår tid, og forteller med svart/hvitt-bilder om en godt voksen Eero som vender tilbake til Sverige i en begravelse. Det fungerer bare delvis, men føles mest som et unødvendig sidespor til en historie som ellers er tåredryppende sterk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling