Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Krigens regler gjelder alle

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOLDATER: I en artikkel i Dagbladet skriver Inger Bentzrud om de private selskaper som opererer i blant annet Irak. Røde Kors deler hennes bekymringer for den privatiseringen av de væpnede konfliktene vi har vært vitne til de senere årene. Vi er likevel redd for at det er blitt en gjengs oppfatning at disse firmaene ikke er underlagt krigens regler. Dette er ikke riktig. Krigens regler gjelder for alle personer som befinner seg i en væpnet konflikt, også private kontraktører. For Røde Kors er det viktig å understreke at den stadig økende bruken av private kontraktører ikke må undergrave respekten for krigens regler. Krigens regler, herunder Genèvekonvensjonene og tilleggsprotokollene, binder ikke bare statene. Fysiske og juridiske personer er også bundet. Kontraktører som opererer i væpnede konflikter skal derfor respektere krigens regler og de skal også holdes rettslig ansvarlige for alvorlige overtredelser. Statene er forpliktet til å sørge for at disse handlinger er gjort straffbare i det enkelte lands interne lovgivning.

STATENE som har ratifisert Genèvekonvensjonene og tilleggsprotokollene er forpliktet til å spre informasjon om reglene både i fredstid og under væpnede konflikter. Informasjon skal spres til både sivile og stridende, herunder altså kontraktører som brukes i militære operasjoner. Den internasjonale Røde Kors Komiteen (ICRC) har den siste tiden gått inn i en tettere dialog med private firmaer som opererer i de væpnede konflikter. Formålet med dialogen er å sikre at disse firmaene respekterer både internasjonal humanitær rett og mandatet til Den internasjonal Røde Kors Komiteen i væpnet konflikt. Røde Kors i Norge er i stadig dialog med offentlig myndigheter for å øke respekten for internasjonal humanitær rett i Norge. I de fremtidige diskusjonene med norske myndigheter vil vi også sette fokus på at norske firmaer som opererer i konfliktområder må respektere krigens regler.