Krigens tilstand

Effektfull journalistikk fra en uoversiktlig krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Høsten 1975 forlot de aller fleste som kunne Angolas hovedstad Luanda. Den portugisiske kolonimakten var etter mange århundrers kontroll i ferd med å trekke seg ut av det afrikanske landet, og flere lokale grupperinger – med støtte fra hver sine sider i den kalde krigen – kjempet om makten i en uoversiktlig borger- og geriljakrig.

Hotel Tivoli

I denne tilspissede situasjonen var polske Ryszard Kapuscinski (1932–2007), som da han døde i fjor ble regnet som verdens mest berømte krigskorrespondent, en av de ytterst få som valgte å bli.

Fra sitt rom på Hotel Tivoli i Luanda, rapporterte han i tre måneder hjem til Polen om en krig der ingen riktig visste hvor frontene gikk, enhver kontrollpost kunne føre til døden og ingen ante hva som ville skje i morgen. Året etter utga han den intense teksten «Atter ein dag» om erfaringene han gjorde under den angolanske krigen.

Nå sender Aschehougs stilsikre reiseserie Spor den lille boka ut i norsk pocket med et opplysende forord av Helge Rønning – den politiske situasjonen i Angola har i årevis vært så komplisert at hans innføring føles nødvendig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer