Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Krigens underlige sengekamerater

Den Islamske Staten (IS), Russland og Assad-regimet samarbeidet for å utnytte Syrias største gassfelt, som ligger inne i et område som IS har erobret.

GJENEROBRING: Syriske regjeringsstyrker gjenerobret 21. februar kraftverket utenfor Aleppo fra IS. Det hadde vært drevet med gass fra et gassfelt i området hvor IS hersker. Russiske ingeniører bygde gassanlegget, og regimet og IS delte på utbyttet. Foto: AFP / Scanpix / GEORGE OURFALIAN
GJENEROBRING: Syriske regjeringsstyrker gjenerobret 21. februar kraftverket utenfor Aleppo fra IS. Det hadde vært drevet med gass fra et gassfelt i området hvor IS hersker. Russiske ingeniører bygde gassanlegget, og regimet og IS delte på utbyttet. Foto: AFP / Scanpix / GEORGE OURFALIAN Vis mer
Kommentar

75 kilometer sørvest for Raqqa, "hovedstaden" til IS nord i Syria, ligger gassfeltet Twinan, eller Tuweinan, alt etter transkripsjon. Det er det største i Syria, og det har merkelig nok vært spart for ødeleggelsene i den fem år lange og innfløkte krigen, fordi omtrent alle de krigførende partene har hatt fordeler av å holde det gående. Bare et bombetokt fra USA og allierte førte til en midlertidig stans i desember 2015.

I det uoversiktlige krigsteateret i Syria, hvor det i øyeblikket hersker en skjør våpenstillstand, gjøres det mange tilsynelatende ulogiske avtaler mellom parter som ligger i krig med hverandre. IS er i krig mot president Bashar al-Assad og har erobret flere oljefelter. Fra disse har IS tjent gode penger på å selge olje til blant andre myndighetene, ifølge gjentatte troverdige rapporter.

IS har også, viser det seg nå, samarbeidet med Russland og Assad-regimet om å utbygge og utvinne Syrias største gassfelt og drive et kraftverk ved Aleppo til nytte for alle parter. Dette er avslørt av den franske avisa Le Monde, tidsskriftet Foreign Policy i USA, det syriske, opposisjonelle tidsskriftet Ayn al-Madina og det syriske, opposisjonelle nettstedet Raqqa Blir Slaktet i Stillhet, som har hemmelige medarbeidere inne i «hovedstaden» til IS. Også tyrkiske kilder kan bekrefte deler av den absurde historien.

I 2007 ga Syria det russiske selskapet Stroytransgaz oppdraget med å bygge gassanlegget i Twinan for 160 millioner euro. Det russiske selskapet tilhører oligarken Gennadij Timtsjenko, som står den russiske presidenten, Vladimir Putin, nær. Han er Russlands sjette rikeste, ifølge tidsskriftet Forbes i USA. I mars 2014 ble han satt på svarteliste av USA og EU som svar på Russlands anneksjon av Krim-halvøya fra Ukraina.

Stroygaz brukte det syriske selskapet Hesco som underleverandør. Det eies av George Haswani, som har både syrisk og russisk statsborgerskap. Han har nære bånd til president Bashar al-Assad. Haswani anklages av USAs regjering for å drive svartebørshandel med olje mellom IS og Assad-regimet.

Stroytransgaz og Hesco har et utstrakt samarbeid i flere land. Men ingen steder har de to arbeidet i et så merkelig arbeidsmiljø som i Syria.

Med russiske ingeniører og rådgivere, samt syriske arbeidere, pågikk arbeidet ved anlegget inntil ei løs samling av syriske opprørere, ledet av Nusrafronten, som er tilknyttet al Qaida, erobret området i januar 2013. Russerne hadde da visstnok rømt fra anlegget og forlatt de syriske arbeiderne der. Opprørerne bestemte seg for å verne anlegget, fordi de mente at det tilhørte det syriske folket.

Men så erobret styrkene til IS området i januar 2014. Overraskende nok fortsatte russerne arbeidet med anlegget. Skiftene kom og dro i helikopter. Regjeringsavisa Tishreen opplyste 12. januar at anlegget skulle fullføres og overleveres til Energidepartementet innen årsskiftet av Stroytransgaz. Avisa roste også selskapet og russerne: "De russiske petroleumsselskapene har bevist sine evner til å tilpasse seg alle slags forhold, de er selskaper som overholder sine kontrakter i verden allment og i Syria i særdeleshet." Tishreen fortalte imidlertid ikke sine lesere at de «hellige krigerne» fra Den Islamske Staten hadde erobret anlegget og innlemmet det i sitt «kalifat».

Stroytransgaz og Hesco sviktet ikke, og anlegget var fullført ved årsskiftet 2014-2015. Da kunne nøkkelen overleveres, ikke til Syrias regjering, men til IS. De russiske ingeniørene var til stede hele tida, og kanskje noe lenger, ifølge en offiser i Den Frie Syriske Hæren og tyrkiske kilder. Den siste russiske ingeniøren kom til anlegget i helikopter i juni 2015, ifølge redaktør Ziad Awad i tidsskriftet Ayn al-Madina, navnet betyr Byens Øyne.

På sine nettsider fortalte Hesco om anlegget i Twinan og deres arbeid der. Dette er seinere fjernet fra nettet.

Tidlig i 2015 begynte forhandlingene mellom IS, som har et eget kontor for hydrokarboner, et slags oljedepartement, og myndighetene i Syria og Hesco. Mot å beskytte anlegget fikk IS 15 millioner syriske lire, om lag 72 000 euro i måneden. Alle kristne arbeidere måtte dessuten skatte 24 gram gull, en skatt kalt «jizya» som ilegges ikke-muslimer, og som ble betalt av Hesco.

Etter et par måneders forhandlinger kom IS og myndighetene til enighet om å dele strømmen fra kraftverket i Aleppo. Kraftverket lå da i et område hvor IS hadde makta. Det drives med gass fra Twinan. Regimet skulle få 50 megawatt og IS fikk 70 megawatt. Denne avtalen bekreftes av Rakka Blir Slaktet i Stillhet og Ayn Al-Madina. Med dette tjente IS 120 000 US dollar per dag, anslår Ayn Al-Madina.

Hvordan kunne krigførende parter inngå et sånt forlik? Tja. IS trenger gass og strøm og inntekter. Men alt dette ville falle bort dersom russiske bombefly skulle legge anlegget flatt. Dessuten ville IS trenge hjelp for å holde anlegget i drift og skaffe reservedeler. Assad-regimet trenger også energi for å holde livet i gang i sine områder, om så det må kjøpes fra IS.

Men dette spente samarbeidet holdt ikke lenge. Tah Ali, en ingeniør fra et annet gassanlegg ble flyttet til Twinan av myndighetene for å sikre pålitelig drift. Han måtte bøte med livet da spenningene mellom jihadistene og regimet økte.  IS henrettet ham foran de andre arbeiderne ved anlegget. Det oppsto krangel om deling av produksjonen. IS nektet å levere gass til andre kraftverk i myndighetenes områder.

De militære kampene og vansker med å skaffe reservedeler har fått produksjonen til å stupe. Nå klarer Twinan bare å utvinne 20 000 kubikkmeter gass, mot rundt en million kubikkmeter, pluss 2000 fat kondensat, i 2015.

Og regjeringsstyrkene gjenerobret 21. februar kraftverket i Aleppo fra IS. Et grensesprengende forretningssamarbeid er over.