Kriger eller fredsmekler?

LONDON (Dagbladet): Å avsløre Gerry Adams kan være farlig. Det opplevde den kjente BBC-journalisten Keith Greaves i 1973 da han utpekte Adams som leder av IRAs Belfast-brigade.

Dagen etter måtte han forlate Nord-Irland på grunn av trusler. Noe liknende vil neppe skje etter at BBC-journalisten Mark Devenport og The Guardians David Sharrock har skrevet boka «Man of War - Man of Peace? The Unauthorised Biography of Gerry Adams» (Macmillan). Det vil være sider ved boka som Adams ikke liker, men i dag ønsker han å framstå som fredsmekler.

  • De to forfatterne mener han står sentralt i IRA, han leder ikke den daglige virksomhet, men han er en slags «styreformann», en jobb han trolig deler med Martin McGuinness.
  • Gerry Adams har klart å holde privatlivet sitt godt skjult, men i denne boka fortelles det at han alltid har motsatt seg at sønnen Gearoid skulle bli IRA-medlem. Han ble i stedet aktiv fotballspiller og utdannet seg som lærer. Da han ble framstilt i TV som Gerry Adams' sønn, protesterte Sinn Fein-lederen mot at familien skulle bli utsatt for slik personforfølging.
  • Gerry Adams har i alle år bodd i forskjellige hus av frykt for å bli henrettet av protestantene. Han har likevel klart å være familiemann og er trofast mot sin Colette. De traff hverandre utenfor hærens danselokaler hvor de protesterte mot at jentene danset med britiske soldater. Flere forsøk på å koble Adams med den vakre Lucilita Bhreatnach, som ofte har fulgt ham og McGuinness til forhandlinger, blir avfeid som rykter. Begge er lykkelig gift, sier flere kilder.
  • Konklusjonen i boka er at selv om Adams har hatt ansvaret for mange voldshandlinger, er han den eneste som kan få IRA til å godta varig fred.

Boka forteller om Adams' karriere, fra han sluttet seg til IRA i 1960-åra og fram til dagens situasjon hvor han sitter ved forhandlingsbordet i Belfast sammen med unionistene (protestantene) og forsøker å finne en politisk løsning.

Han ble truffet med fire skudd i 1983, og reddet av den kjente protestantiske kirurgen William Rutherford på Royal Victoria Hospital i Belfast. Rutherford visste hvem Adams var, men så det som sin oppgave å redde også politiske motstandere.