Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Sylvi Listhaug ny olje- og energiminister:

Kriger for karbon og konflikt

Erna Solberg har utnevnt en tidligere klimafornekter til ny energiminister. Krigeren Listhaug vil ikke gå stille gjennom landet, skriver John O. Egeland.

NYE MINISTRE: Tegning, Finn Graff
NYE MINISTRE: Tegning, Finn Graff Vis mer
Kommentar

Regjeringen Solberg likner stadig mer på et politisk seminar. Deltakerne og temaene skifter, og lysten på konflikt er ofte større enn viljen til harmoni. Langsomt blir partiene seg selv nærmest. Nå har statsministeren innvilget Frp’s ønske om å plassere to av partiets nestledere ved Kongens bord. Sylvi Listhaug stiger markant i gradene og i politisk innflytelse, og blir olje- og energiminister. Ut går den lojale, men nokså usynlige Kjell-Børge Freiberg. Terje Søviknes ble arbeidsledig da han mistet posisjonen som ordfører ved siste valg. Nå gjør han comeback i regjeringen i Listhaugs tidligere posisjon som eldre- og folkehelseminister.

KLIMAENDRINGER: Statsminister Erna Solberg (H) sier Sylvi Listhaug (Frp) tror på menneskeskapte klimaendringer. Reporter: Steinar Solås Suvatne. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer

Disse endringene skjer ikke for å styrke regjeringen som er nedslitt og nesten utslått på meningsmålingene. Erna Solberg sier endringene skjer etter ønske fra Frp. Partiets egeninteresse er nokså lett å få øye på. Frp har mistet grepet på viktige velgergrupper, og har et sterkt behov for å skjerpe sin profil før stortingsvalget om to år. Sylvi Listhaug brukes ofte når Frp skal demonstrere at partiet holder fast på sine politiske røtter, og ikke er glattpolert av ansvarlighet og maktposisjoner.

Spørsmålet er hvordan Frp’s egeninteresser harmonerer med de øvrige regjeringspartienes syn på sakene og egen synlighet i offentligheten. Det kan ikke være tvil om at Listhaug som energiminister forsterker de indre motsetningene i regjeringen når det gjelder klima og miljø. Særlig gjelder det forholdet til Venstre som nå får en enda tyngre bør å bære når det gjelder valg av politiske sengekamerater. Man skal ha en særdeles optimistisk karakter for å tro at Sylvi Listhaug og miljøvernminister Ola Elvestuen (V) blir de nye turtelduene.

Her handler det om ulikheter i selve grunnsynet i klima- og miljøpolitikken. Rett nok sier Listhaug at hun skiftet syn på menneskeskapte klimaendringer da hun ble landbruksminister i 2013. Det var en retrett som var høyst nødvendig. Før omvendelsen uttalte Listhaug (2011) at det ikke var bevist at klimaendringene var menneskeskapte, men først og fremst «en unnskyldning for å innføre mer skatter og avgifter». På sin første pressekonferanse som oljestatsråd betonte Listhaug sitt nye ståsted i det spørsmålet. Tyngdepunktet lå likevel et annet sted: Teknologi.

På Sylvi Listhaugs nye fane står det at vi skal gjøre Norge og verden grønnere ved bruk av ny teknologi. For henne er norsk olje og gass en del av den grønne løsningen, og samtidig en velferdsgaranti. Troen på at det vil komme teknologi som løser klimaproblemene, er selvsagt ikke særlig original. Til gjengjeld er den politisk bekvem. Den befrir Sylvi Listhaug og Frp fra belastningen det er å fortelle velgerne at klimatrusselen må føre til betydelige endringer på mange samfunnsområder, også måten vi lever på. Her er det en avgrunn mellom den nye statsråden og miljøbevegelsen.

Av natur er Sylvi Listhaug en typisk utspillspolitiker. Hun er best på å skape konflikt og bølger i den offentlige debatten. I langt mindre grad er hun kjent for resultater og reformer. Nå blir hennes liv som politiker annerledes. Olje- og energi er et politisk felt som går til kjernen i norsk verdiskapning. Norge er i dag avhengig av karbon. Samtidig er norsk olje og gass uløselig knyttet til vår tids største utfordring: klima. Denne spagaten kan ingen retorikk i lengden dekke over.

Det er ingen som helst tvil om at Sylvi Listhaug blir en kriger for karbon og at hun vil fortsette å oppsøke konflikter. Men på bordet til den nye statsråden ligger det saker som er komplekse og brennbare, og som derfor krever godt politisk håndverk. Det gjelder bl.a. nye konsesjonsregler for vindkraft, grensesettingen for boring i nord («iskanten») og spørsmålet om nye strømkabler til utlandet. I sin nye rolle er Listhaug så langt meget forsiktig med å si noe konkret om disse spørsmålene.

Det store spørsmålet er hvor sterkt den nye oljeministeren vil påvirke regjeringens profil og politikk i klima- og miljøsakene. Statsministeren vil nok kreve tukt i rekkene, men den indre disiplinen i regjeringen er allerede svekket. Frp kan ta grep som forsterker konflikten mellom blå og grønn politikk fram mot neste valg.