Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

- Kriger-Kristus kan vi kalle ham

Kristus var en vasallherre og de beste krigerne var hans vasaller

GOD SOLDAT: Kristus kledd som en kriger kan 

bivånes i erkebiskopens katedral i italienske Ravenna.
GOD SOLDAT: Kristus kledd som en kriger kan bivånes i erkebiskopens katedral i italienske Ravenna. Vis mer

«Et barn er født i Betlehem» er blant de mest kjente julesalmene våre. Denne salmen er lydsporet til utallige julefeiringer rundt omkring i mange norske hjem, men den går faktisk helt tilbake til 1200-tallet. Teksten til denne salmen kunne imidlertid ikke vært skrevet noe særlig lenger bak i tid. For det var på denne tiden at det Jesus-barnet vi kjenner i dag, egentlig ble født.

Og med barnet kom også moren. Mariadyrkelsen spredte seg over hele det vestlige Europa i løpet av høymiddelalderen, og steinhoggere og malere begynte å portrettere Madonnaen og barnet med en inderlighet som var ny i kunsten.

Samtidig som moren og spedbarnet kom i fokus blant religiøse over hele Europe, oppsto noe annet nytt: Den lidende Jesus på korset. Og livet hans mellom krybben og korset ble også viktig. Jesus og hans disipler som trasket rundt i Galilea og utførte nestekjærlige handlinger, ble et ideal for kristne over hele Europa. Munker som tidligere hadde isolert seg bak klostrenes høye murer for å vie sitt liv ene og alene til bønn, begynte å vandre rundt i byene for å hjelpe fattige og misjonere. Disse munkene kledde seg så enkelt at de ble kalt tiggermunker. De var nærmest hippier med sine lange grå kapper og munkeklipp: Tiggermunkene hadde ikke lov til å eie noe og måtte leve av almisser mens de fartet rundt blant fattigfolk.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?