Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kriger om tv-lørdagen

Hallvard Flatland blir TV2s motskyts mot Dan Børge Akerø og NRK i krigen om lørdagsseerne. Kampen om lørdagen kan bli kampen om NRKs framtid som lisenskringkaster.

- NRK har to skanser igjen. Dagsrevyen er den ene. Den går vi løs på til høsten. Lørdagen er den andre. Det tar vi etter nyttår, sier salgsdirektør i TV2 Bjørn Rosvoll.

Hittil har NRK nærmest hatt monopol på lørdagsseerne, men etter nyttår starter TV2s gigantsatsing med Hallvard Flatland som programleder. Klarer Flatland å få tv-seerne over til TV2 på lørdagskvelden, kan det bety begynnelsen på slutten for NRK slik vi kjenner det i dag.

Angriper

- Den politiske legitimiteten for å opprettholde NRK-lisensen forsvinner når ratingen faller. Når TV2 nå gyver løs på en av grunnpilarene til NRK, nemlig lørdagen, er det klart statskanalen tar dette alvorlig. Lørdagen på NRK har vært et omdreiningspunkt for familien i generasjoner. Ved å ha grepet på lørdagen har de fått status som noe som holder nasjonen sammen. Dette er en av hovedgrunnene til at NRKs stilling til nå har vært sikker, sier medieprofessor ved Universitetet i Bergen, Jostein Gripsrud.

Dan Børge Akerø er NRKs våpen mot TV2 i lørdagskrigen. Opprinnelig skulle Akerø kjøre en ny runde med «Klassefesten» til høsten. Nå har NRK forskjøvet Akerø og «Klassefesten» til etter nyttår for å matche TV2s lørdagsangrep. Akerø vegrer seg for å uttale seg om saken.

- Dette er ikke uventet. Jeg ser det ikke som dramatisk at en TV-kanal forsøker å styrke programtilbudet, kommenterer Akerø.

Helhetlig tilbud

- Det er viktig å se de store konsekvensene av lørdagssatsingen. Vi får nå et TV-tilbud å regne med hele uka. Tidligere har lørdagen vært et hull. Flatland er brikken som faller på plass. Derfor regner vi med en helhetlig inntjening på denne satsingen som er langt over det vi får i direkte tilknytning til Flatlands program, sier Rosvoll.

Programsjef i NRKs underholdningsavdeling, Tordis Aavatsmark, tar det hele med tilsynelatende stor ro.

- Vi fortsetter i den samme gamle tralten, og jeg ser ingen grunn til panikk. Jeg er overbevist om at «Klassefesten» er riktig strategi, sier Aavatsmark.

Aavatsmark er fremdeles bitter for Flatlands overgang til TV2.

- Når han velger TV2, har det med kroner og øre å gjøre. Vi har ikke sjans til å konkurrere med de tilbudene som TV2 gir. Vi kan tilby er et proft produksjonsopplegg og den prestisjen det er å jobbe i NRK. Det kreves en stor produksjon for å lage gode underholdningsprogrammer. Dette har ikke vært til stede i TV2. Derfor har vi sett suksessrike NRK-programledere gå til fiaskoer i TV2. Dan Børge er jo selv et godt eksempel på det, sier Aavatsmark.

Koster dyrt

Stein Roger Bull i Nordisk Film skal produsere TV2s lørdagssatsing. Bull fnyser av Tordis Aavatsmarks påstander om at ingen kan måle seg med NRK på produksjonssiden.

- Aavatsmark tror at ingen kan måle seg med NRK på produksjonssiden, men det er historie. Vi er fullt på høyde. Hallvard skal ikke savne noe fra NRK. Det koster dyrt å gjøre dette skikkelig. TV2 har skjønt at en stor lørdagssatsing koster. Hvis det går dårlig, skal ingen kunne si i etterkant at det var fordi ressursene manglet, sier Bull som verken vil røpe hvor mye en slik produksjon koster, eller noe av hva Flatland-programmet skal inneholde.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media