KOMMENTARER

Internasjonal politikk:

Kriger skal komme

Faren for nye kriger er ikke lenger teoretisk. Våpenkappløpet er i gang. Konfliktene vokser og de er ute av kontroll, skriver John O. Egeland

Tegning: Finn Graff.
Tegning: Finn Graff. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Etterkrigstida er over. De politiske instrumentene den skapte, er i ferd med å gå i stykker. En liberal verdensorden preget av internasjonale avtaler og organisasjoner, hamres av nye stormaktskonflikter og kamp om politisk hegemoni mellom USA, Kina og Russland.

Vi står ved et vendepunkt der det gamle er døende, men en ny verdensorden ikke er født. Historien viser at slike mellomperioder er eksplosive, særlig når de faller sammen med sterk utvikling av teknologi og produktivkrefter. Tida før 1. verdenskrig er et eksempel på det.

Verden beveger seg mot det Russlands tidligere utenriksminister Igor Ivanov har advart mot: En perfekt storm. Det er en situasjon der flere kriser oppstår samtidig og sprenger de instrumentene vi har for fredsbevaring og konfliktløsning.

En slik storm kan utløses av flere typer konflikter: Et cyberangrep fra en stormakt mot en annen som kommer ut av kontroll, en ny krig i Midtøsten, en situasjon der handelskrigen mellom USA og Kina utvikler seg til internasjonal økonomisk kollaps eller stater som går i oppløsning og overtas av terrorister og kriminelle. Scenariene er mange og uten noen form form for fasit.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer