LEDER

Kriger uten folkerett

Klikk for ingress.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Redningsarbeidet på bakken etter flystyrten i Øst-Ukraina har vært kaotisk og full av mistenksomhet, beskyldninger og uverdige episoder. Arbeidet med å finne årsak og plassere ansvar for flystyrten er heller ikke kommet inn i tillitvekkende spor. Det er ikke usannsynlig at det er blitt tuklet med vrakrestene for å fjerne mulige bevis. At Russland åpenbart har mange fingre med i spillet, gjør situasjonen enda mer uhåndterlig.

Da representanter for OSSE kom til åstedet, ble de hindret i arbeidet av tungt væpnede og maskerte soldater. Disse pro-russiske separatistene har åpenbart faktisk kontroll over området, men de er uten annen formell status enn den de har påberopt seg selv. Myndighetene i Kiev kaller dem terrorister og kriminelle elementer, men ettersom konflikten i Øst-Ukraina ikke er blitt definert som en krig, er det bare ukrainske myndigheter som er bundet av folkeretten. Separatistene kan bare holdes ansvarlig etter Ukrainas interne lover, men det er en illusjon når myndighetene ikke har kontroll i de opprørske delene av landet.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) vurderer nå situasjonen i Ukraina som en krig. Det kan høres ut som spill med ord når krigshandlingene er intense og har ført til store tap av menneskeliv. Men her er ordene viktige. Når voldshandlinger og væpnet konflikt klassifiseres som krig, regnes begge partert som stridende med ansvar for å forhindre krigsforbrytelser og beskytte sivile. Det kan åpne for internasjonal straffeforfølgelse av personer for krigsforbrytelser i konflikten i Ukraina, som nedskytingen av det sivile flyet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer