Krigersk «haglstorm» over Syria

USA satte inn en «haglstorm» av missiler og presisjonsbomber, avfyrt fra skip og fly, mot tre islamistiske grupper i Syria. Angrepene er langt mer omfattende enn i Irak.

UNDER ANGREP:  En kriger fra IS står fram med et digert missil i Raqqa, hvor de islamistiske krigerne har sitt hovedkvarter. Åpenbart har opprørerne greid å erobre et så kraftig våpen fra Syrias regjeringsstyrker. Bildet er sendt ut fra mediesenteret til IS. Men nå regner det missiler over Raqqa. Byen er under omfattende angrep fra lufta, ledet av USA, med støtte fra fem arabiske land. Foto: AP / Scanpix / Raqqa Mediesenter for IS
UNDER ANGREP: En kriger fra IS står fram med et digert missil i Raqqa, hvor de islamistiske krigerne har sitt hovedkvarter. Åpenbart har opprørerne greid å erobre et så kraftig våpen fra Syrias regjeringsstyrker. Bildet er sendt ut fra mediesenteret til IS. Men nå regner det missiler over Raqqa. Byen er under omfattende angrep fra lufta, ledet av USA, med støtte fra fem arabiske land. Foto: AP / Scanpix / Raqqa Mediesenter for ISVis mer
Kommentar

Det overraskende er det store omfanget av angrepene. I Irak har man for det meste angrepet enkeltstående mål for å stanse de framrykkende «hellige krigerne» fra Den Islamske Staten (IS) og for å redde truede yezidier og kristne på flukt fra ultra-islamistene.

USAs angrep med fly stanset også IS fra å nærme seg Erbil, hovedstaden i det nesten uavhengige Kurdistan i Nord-Irak. Kurderne der har Peshmerga, de eneste militære styrkene på bakken i Irak som har vist seg pålitelige og i stand til å stå imot IS.

Og nå i Syria har USA fått med seg fem arabiske land i krigen mot IS. De er Saudi-Arabia, Bahrein, Jordan, De Forente Arabiske Emiratene og Qatar. Qatar er en overraskende medspiller for USA. Det har lenge vært en utbredt mistanke at IS har fått hjelp derfra.

Krysser-missiler ble avfyrt fra Rødehavet og Persiabukta. Jagerfly og væpnede droner, sammen med krigsfly fra fem arabiske land, angrep et stort antall mål i det området som Den Islamske Staten (IS) har erobret i Syria. Blant målene var militære hovedkvarter, kommando- og kontrollposter, forsyningslagre, våpenforsyninger, væpnede kjøretøy, treningsleire, et finanssenter og biler med forsyninger.

47 missiler av typen Tomahawk ble avfyrt, og 14 mål som tilhører IS ble angrepet, ifølge Forsvarsdepartementet i USA. Framfor alt gikk det ut over hovedkvarteret til IS i byen Raqqa, som islamistene har gjort til sin «hovedstad».  I tillegg ble IS angrepet i byen Al Hasakah lenger øst, halvveis mellom Raqqa og grensa til Irak, og i to mindre byer lenger ned i Eufrat-dalen fra Raqqa og nærmere Irak.

Målene danner en stor trekant i det området som IS har erobret i Syria. Nordvest for Raqqa, nær grensa til Tyrkia har IS de siste dagene forsøkt å innta den kurdiske byen Kobane, eller Ain Al-Arab på arabisk. De kurdiske forsvarerne, som har fått forsterkninger fra tyrkiske kurdere, skal ha stanset frammarsjen til IS. I helga kom mer enn 130 000 flyktninger, hovedsaklig kurdere, fra dette området inn i Tyrkia.

De syriske kurderne, som nå slåss for livet mot IS, hilser luftangrepene fra USA og andre land velkomne. Demokratisk Unionsparti (PYD), som er det største blant kurderne i Syria, har tidligere vært uglesett i Vesten. Det regnes som et underbruk av Kurdiatans Arbeiderparti (PKK) i Tyrkia, som i årtier har ligget i en blodig borgerkrig mot Tyrkias regjeringer. Nå maner lederen i PYD, Salih Muslim, til samhold i «kampen for menneskeverdet i Midtøsten».

På forhånd fikk Syrias regjering og president Bashar al-Assad varsel om angrepene, overlevert til Syrias ambassadør til FN, melder syriske nyhetsmedier. USAs utenriksminister, John Kerry, varslet også Syria gjennom Irak om angrepene.

Syrias regjeringsstyrker satte seg ikke til motverge. Alle utenlandske fly vendte tilbake uskadde. Spørsmålet er nå hva president Bashar al-Assad vil gjøre når landets suverenitet så åpenlyst krenkes. Assad kjemper både mot IS og mot de noe mer moderate gruppene av krigere i opposisjonen, som har vestlig støtte.

Utenriksdepartementet i Syria sendte ut et merkelig budskap: Syria vil samarbeide med enhver internasjonal innsats for å bekjempe terrorisme. Man må nesten tro dette dreier seg om krigen mot IS. Er da Assad på parti med USA og Vesten, som nå også gir våpen til de moderate gruppene blant de væpnede opprørerne i borgerkrigen mot Assad?

Jordan har deltatt i flyangrep i nabolandet Syria. «Flyvåpenet ødela et antall mål som tilhører noen terrorist-grupper som søkte å gjennomføre terror-handlinger inne i Jordan», het det i en uttalelse som ble kunngjort i statlig fjernsyn. Hva slags grupper dette er og hva slags mål de skulle angripe er ikke kjent.

Men USA har også angrepet en bevegelse av erfarne krigere fra al Qaida, som går under navnet Khorasan-gruppa. Disse angrepene skjedde vest for Aleppo, hvor de har skaffet seg et friområde i ly av borgerkrigen i Syria. Disse angrepene utførte USA aleine, heter det. Blant målene var treningsleire, et anlegg for å lage sprengstoff, en sambandsbygning og en kommando- og kontrollpost.

Denne gruppa sies å være mest opptatt av å angripe vestlige mål og aller helst ramme USA. De skal være mindre opptatte av hvem som vinner borgerkrigen i Syria.

Ei tredje gruppe, Fronten al-Nusra, skal også ha blitt angrepet fra lufta, ifølge Syrias Observatorium for Menneskerettigheter i London. 30 av deres krigere skal være drept. Dette regnes for å være ei grein av al Qaida, som har brutt med de enda mer ytterliggående islamistene i IS. USA har ikke bekreftet noe angrep mot al-Nusra. Men det kan nok tenkes at de ulike krigerne ikke alltid er så lette å skille fra lufta.

Borgerkrigen i Syria har utviklet seg til en stadig mer innfløkt kamp, med stadig flere deltakende parter som kjemper på flere fronter samtidig. Mer oversiktlig blir det ikke nå med deltakelse fra utenlandske makter.

Post scriptum: Det blir ytterst krevende, inntil videre, å skille venn fra fiende og å finne ut hvem som på ethvert tidspunkt er på parti med hvem i Syria.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.