BOK: 1944. Espen blir tatt av tyskerne og sendes til Bardufoss fangeleir. Han er dømt til tretti års straffarbeid for noe han ikke har gjort. Hjemme venter Irene. De to har akkurat feiret bryllup i en kullkjeller. Nå settes livet på vent.
Kampvilje
Plau eksperimenterer med formen når hun skal fortelle denne historien. I første del av boka følger vi Espens tankestrøm. Han bedriver et slags konsentrert selvsnakk for å utholde en straffeappell, der fangene må stå ubevegelige i sytten timer i bitende kulde. De fryser, tisser på seg, mottar slag. Da appellen er ferdig, må støvlene til Espen skjæres av. Beina er to svarte stolper.
Etter gjenforeningen mellom Irene og Espen gjør romanen et tidshopp. I del to befinner vi oss i 2005, og de unge elskende er blitt gamle. Begge er merket av krigsåra. Irenes tiltakende demens er vanskelig for dem begge, men rokker ikke ved omtanken de har for hverandre.
Rotete uttrykk
Det tematiske stoffet i «Appell» er godt. Både Espens tankeøvelser for å utholde lidelsene, og seinere Irenes smertelige virkelighetsrør, er bevegende. I partier fungerer da også romanen fint, som når vi i korte glimt får innblikk i Irenes liv rett etter krigen. Her viser Plau at hun behersker dialogen.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger