Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Krigsalarmen er slått av

Donald Trump brukte mesteparten av talen sin på å true og skjelle ut Iran, men det er den siste setningen han sa som kanskje var viktigst.

FREDSPIPE: – Irans befolkning og ledere: Vi ønsker at dere skal få en flott framtid og en framtid som dere fortjener, med velstand og harmoni med verdens nasjoner. USA står klar til å omfavne fred med alle som ønsker det, sa Trump i ettermiddag. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB Scanpix
FREDSPIPE: – Irans befolkning og ledere: Vi ønsker at dere skal få en flott framtid og en framtid som dere fortjener, med velstand og harmoni med verdens nasjoner. USA står klar til å omfavne fred med alle som ønsker det, sa Trump i ettermiddag. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Det hørtes ikke særlig lovende ut da USAs president begynte sin tale til nasjonen rett før klokka 16. 30 i ettermiddag. At han hadde med seg et kobbel av generaler fra alle våpengrener tydet ikke bare på at det var enighet mellom Pentagon og Det hvite hus; det luktet også opptrapping – til tross for tidligere meldinger om at USA nå ønsket å minske spenningen i forholdet til Iran.

Her kom trusler om nye sanksjoner og et klart krav om at iranerne slutter med sin «støtte til terror». Presidenten gjorde det klart at hans militære styrker var klare til å slå til når som helst – og at USA aldri vil tillate at Iran blir en atommakt. Men han snakket ikke om umiddelbar opptrapping av krigen eller flere gjengjeldelsesaksjoner.

Og så kom avslutningen på talen:

– Irans befolkning og ledere: Vi ønsker at dere skal få en flott framtid og en framtid som dere fortjener, med velstand og harmoni med verdens nasjoner. USA står klar til å omfavne fred med alle som ønsker det.

TALTE: Trump talte etter angrepene mot de amerikanske militærbasene i Irak. Video: AP Vis mer

Trump vil helt klart vise styrke og forsøke å presse Iran til forhandlingsbordet. Men vi må huske på at det er valg i USA i november og at talen derfor også var myntet på den hjemlige opinionen.

Hva vil så skje nå? Det er en risikosport å spå noe om Midtøsten, men det synes nå som om alarmklokkene i hvert fall har sluttet å ringe for en stakket stund.

Uansett: Med drapet på Soleimani og gjengjeldelsesangrepet tirsdag kveld har partene sendt et sterkt signal til hverandre.

Det så svært dramatisk ut tirsdag kveld da rundt 15 raketter ble skutt mot to amerikanske baser i Irak og den iranske Revolusjonsgarden kort etter tok på seg ansvaret. Mange fryktet at en storkrig i Midtøsten var i gang. Men så begynte ting å skje som gjorde at situasjonen så ut til å bli avdramatisert.

Ingen soldater var blitt drept, verken fra USA, Norge, Sverige, Danmark, Storbritannia, Polen eller Australia, land som alle har et militært nærvær ved basene som ble angrepet. Dermed hadde heller ikke Donald Trump et direkte påskudd til å slå tilbake. Men fremdeles visste man ikke om iranerne hadde bommet med vilje eller ikke. Det fikk vi først vite i dag morges da det ble klart at angrepet var blitt varslet på forhånd, noe som blant annet ble bekreftet fra det norske Forsvaret.

IRANSK ANGREP: 22 missiler fra Iran ble skutt mot militære mål i Irak der norske styrker er stasjonert. Vis mer

Irakiske myndigheter ble varslet av Iran, trolig i god tid før rakettene ble sendt av gårde mot sine mål. Deretter varslet irakerne både amerikanere og andre involverte slik at de kunne ta sine forholdsregler. Ingenting tyder på at rakettene traff bygninger eller viktige installasjoner, noe som også er et tegn på at dette bare var et skjult indirekte budskap til amerikanerne:

«Vi vet hvor dere er. «Vi kan ramme dere hardt.»

President Trumps siste twitring om at alt var bra – før han gikk og la seg var også beroligende. Det luktet ikke umiddelbar krigsfare.

Så kom iranernes reaksjon. Det iranske nyhetsbyrået Fars meldte at minst 80 amerikanske soldater var blitt drept i angrepet, som ble kalt «Martyr Soleimani». Det var en melding myntet på den iranske hjemmeopinionen og ikke på et internasjonalt publikum. For svært mange iranere har ønsket hevn etter amerikanernes drap på den iranske toppgeneralen. Irans åndelige leder ayatolla Ali Khamenei fulgte opp med retorikk for hjemmepublikumet da han i dag morges slo fast at angrepet var «et slag i ansiktet på USA».

Nei, da var det langt viktigere for utenverdenen hva den iranske regjeringen hadde å si. Utenriksminister Javad Zarif som også er relativt hyppig på Twitter skrev at rakettangrepet mot de to amerikanske basene kan være begynnelsen og slutten på Irans gjengjeldelsesaksjoner. Og Zarif hadde ingen grunn til å ta på Trump med silkehansker, for han var et par dager i forveien blitt nektet visum til USA, der han skulle delta på et møte i FNs sikkerhetsråd.

Så skjedde tingene ganske fort i formiddag. Samtidig som CNN meldte at det var en gjengs oppfatning både i Trump-administrasjonen og i det amerikanske forsvarsdepartementet om at Iran med vilje hadde unngått å drepe amerikanerne, kom nyheten om at president Trump skulle tale til det amerikanske folket. Og mens amerikanerne på Østkysten var i ferd med å stå opp, skrev Lindsay Graham, en av Trumps republikanske våpendragere, på Twitter at det i øyeblikket «ikke er nødvendig med ytterligere gjengjeldelser».

Hadde én eneste amerikansk soldat blitt drept i angrepet, ville situasjonen vært en helt annen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media