Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Krigsfilmene kommer ... igjen

LOS ANGELES (Dagbladet): I kjølvannet av krigen mot terror og den sterke patriotismen i USA kommer nå helte- og krigsfilmene på samlebånd fra Hollywood. - Terroraksjonene forandrer ikke Hollywood

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

25. januar kommer krigsfilmen «Behind Enemy Lines» opp på kino i Norge. En patriotisk film med det amerikanske flagget hevet, som ble framskutt av filmselskapet Fox da bombene begynte å falle over Afghanistan.

- Filmen har neppe fått den samme oppmerksomheten hvis det ikke hadde vært for dagens situasjon. Krigen mot terror er positivt for min film, medgir den irske regissøren John Moore overfor Dagbladet.

Filmen handler om en amerikansk pilot som skytes ned under krigen i Bosnia etter å ha fotografert en massegrav. NATO vil ikke sette i gang en redningsaksjon, og piloten, som spilles av Owen Wilson (33), må selv komme seg ut av fiendens område. Selvsagt godt hjulpet av en amerikansk admiral, som spilles av 71-åringen Gene Hackman.

Oscar-favoritt

Det amerikanske kinopublikummet strømmet til «Behind Enemy Lines», til tross for stort sett elendige kritikker - og har spilt inn godt over 50 millioner dollar bare i USA. Og Hollywood er parat til å vise amerikanerne flere filmer fra krigssonen. Nå står den ene krigsfilmen etter den andre i USA, som i løpet av vinteren og våren også er på kino i Norge, klar for å erobre kinoene.

Den Oscar-belønnede regissøren Ridley Scott («Gladiatoren») og produsenten Jerry Bruckheimer («Pearl Harbor») er ute med den sterke dokumentaraktige filmen «Black Hawk Down». Filmen handler om den mislykkede amerikanske operasjonen i Mogadishu i Somalia 3. oktober 1993, som krevde 18 amerikanske soldaters liv. Filmen har fått god mottakelse og er ventet å få et par Oscar-nominasjoner. Josh Hartnett, Ewan McGregor og Tom Sizemore er blant skuespillerne i en lite klisjéfylt film.

Gamle krigere i ilden

Deretter følger gamle krigere som Bruce Willis og Mel Gibson opp med henholdsvis «Hart\'s War» og «We were soldiers». Til sommeren kommer Nicolas Cage med «Windtalkers» og nå skyter Robert Duvall og Mira Sorvino «Gods and Generals», finansiert av CNN-sjefen Ted Turner.

Kevin Spacey, John Travolta og franske Gérard Dépardieu har vervet seg til rollene i krigsdramaet «The Garbo Deception». Filmen handler om hvordan franskmennene satte ut ryktet om et spionnettverk for å villede nazistene under andre verdenskrig.

- Vi var redde umiddelbart etter 11. september, men verken folk flest eller Hollywood sørger i månedsvis. Vi må videre, forklarer Randall Wallace, som har både skrevet og regissert «We Were Soldiers».

Hele Norges coronakart