Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Krigshelt reddet Trude Teiges karriere

TV 2-programlederen ga opp journalistikken på grunn av sykdom.

SKYTESKIVE:  TV 2-programleder Trude Teige får daglig henvendelser fra publikum, som gjerne vil fortelle henne at de mener hun er komplett udugelig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKYTESKIVE: TV 2-programleder Trude Teige får daglig henvendelser fra publikum, som gjerne vil fortelle henne at de mener hun er komplett udugelig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): På kjøkkenet i Asker står Trude Teige (50) over ei gedigen takke. Med raske bevegelser formes røra til små, tjukke sveler.

Stekeosen setter henne tilbake til oppveksten på Herøy, langt unna den TV 2-Trude som får Norges største kjendiser til å snakke ut om vonde opplevelser hver onsdag.

- Utenom Skavlan, er det ingen som gjør denne typen dybdeintervju enn meg. Kvinnelige talkshowverter er veldig amerikansk. «Trude/» er en mellomting av Larry King og Oprah Winfrey, sier Teige, som selv har 81 år gamle Barbara Walters («The View», ABC) som forbilde.

Vurderte sluttpakke I januar fortalte programlederen til Dagbladet at hun hadde fått en stygg kommentar av en mann på mellomledernivå i TV 2 - han mente hun var for gammel til å ha sitt eget program. Det har hun hevet seg over og karakteriserer bemerkningen som «ynkelig». Teige mener nettopp alderen er nøkkel til hennes gode publikumstall, et gjennomsnitt på 200 000 seere.

- Jeg har en veldig feministisk intervjumåte. Jeg tror blant annet det er to ting som gjør at folk åpner seg for meg; kjønn og alder, sier Teige.

BEGYNTE Å GRÅTE:  Bjørn Eidsvåg tok til tårene da han snakket om sin døde far med Trude Teige. Selv misliker programlederen sterkt å møte pressen. - Jeg er livredd for å bli intervjuet, det er skummelt. Jeg er redd det skal bli sånn «wow». At jeg skal si noe som ikke er godt nok, sier Teige til Dagbladet.  i Foto: TV2
BEGYNTE Å GRÅTE: Bjørn Eidsvåg tok til tårene da han snakket om sin døde far med Trude Teige. Selv misliker programlederen sterkt å møte pressen. - Jeg er livredd for å bli intervjuet, det er skummelt. Jeg er redd det skal bli sånn «wow». At jeg skal si noe som ikke er godt nok, sier Teige til Dagbladet. i Foto: TV2 Vis mer

Hun snur en svele.

- Er du på tv blir du utsatt for kommentarer. Av og til får jeg henvendelser på e-post og Facebook om at jeg er komplett udugelig. Jeg opplever et stort press, et kommersielt press, sier Teige, som poengterer at hun aldri har fått så mane positive tilbakemeldinger som etter hun begynte med programmet «Trude/».

For å klarne tankene og komme seg ovenpå trener hun - å holde seg fysisk sterk hjelper også på psyken. Teige har vært på skjermen siden 1992, og er fast ansatt i bedriften. Hun var programleder i debattprogrammet «Tabloid» i to år, fram til 2009, da det ble flyttet til Nyhetskanalen av økonomiske årsaker og så tatt av skjermen.

- Det var en tøff høst, en tøff prosess. Alle vurderte sluttpakke, jeg også. Men når en dør lukkes, åpnes en ny. Etter hvert fikk jeg «Trude/». Det er drømmejobben. Jeg vil bare inn i studioet og intervjue folk, samtidig er jeg aldri bedre enn min neste sending. Det er stor usikkerhet knyttet rundt det å være på tv. Jeg lever bare fra sesong til sesong, sier programlederen.

Reddet av Rønneberg Nå kan hun slappe litt av, for TV 2 har bestemt at det blir en ny runde av talkshowet til høsten. I tillegg har hun mer tid hjemme med familien - i «Tabloid» måtte hun løpe ut av studioet hver kveld for å rekke å se barna før de la seg.

SVELEGREPET: For Trude Teige er vestlandskulturen viktig, og tar ofte fram takka. Her viser hun «svelegrepet» - spesialutviklet slik at man kan spise med ei hånd, og lese avisa og drikke kaffe med den andre. Foto: Lars Eivind Bones
SVELEGREPET: For Trude Teige er vestlandskulturen viktig, og tar ofte fram takka. Her viser hun «svelegrepet» - spesialutviklet slik at man kan spise med ei hånd, og lese avisa og drikke kaffe med den andre. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Men at Teige i det hele tatt er journalist i dag, er ingen selvfølge. Som 25-åring jobbet hun i Bergens Tidende, faren døde brått og moren var alvorlig syk.

- Jeg ga opp journalistikken og reiste hjem til Sunnmøre på ubestemt tid for å pleie henne. Hun hadde en angiosarkom, hvor blodårene kom ut og vokste som svulster. Det er en forferdelig og langvarig kreftsykdom. Hun fikk den da jeg var 18, sier Teige.

Selv om jobbframtida ble usikker, ville hun ikke nølt med å gjøre det samme igjen. I fem år ble hun hjemme, og svelene hun nå steiker er samme oppskrift som moren ga henne.

Til slutt var det en gammel krigshelt som reddet henne tilbake til det som nå er hennes levebrød.

- Joachim Rønneberg - en av dem som var med på å sprenge Tungtvannsanlegget på Rjukan under krigen, var en venn av min far. Han hørte at jeg hadde flyttet hjem, og tilbød meg jobb i NRK Møre og Romsdal, sier en takknemlig Teige.

Oppdratt som mann Daglig tenker hun på foreldrene - de som aldri har vært i kjøkkenet hun nå står i. Savnet er stort, og Vestlandskulturen er viktig for programlederen, som er oppvokst i «et mannsdominert fiskerisamfunn».

- Jeg har to brødre, og far oppdro oss likt alle tre. Jeg lærte å navigere båt og fiske. Faren min var av den gamle tradisjonen som aldri skrøt, men på den siste fisketuren vi to hadde ble han syk og jeg måtte overta skuta. Da ga han meg den største komplimenten jeg noen gang har fått, sier Trude.

Hun ser ut av vinduet og smiler.

- Du er mann så god som noen, sa han til meg.   

REDNINGSMANN:  Joachim Rønneberg (91) var med på å sprenge Tungtvannsanlegget på Rjukan under krigen. Han er også mannen som reddet Trude Teige tilbake til journalistikken. Dagbladet har vært i kontakt med Rønneberg, som ikke ønsker å kommentere saken. Foto: Bjørn Berg / Scanpix
REDNINGSMANN: Joachim Rønneberg (91) var med på å sprenge Tungtvannsanlegget på Rjukan under krigen. Han er også mannen som reddet Trude Teige tilbake til journalistikken. Dagbladet har vært i kontakt med Rønneberg, som ikke ønsker å kommentere saken. Foto: Bjørn Berg / Scanpix Vis mer

Dagbladet har vært i kontakt med Rønneberg, som ikke ønsker å kommentere saken.

ÅPNET OPP:  Teige fikk Atle Brynestad til å fortelle om en halsoperasjon uten bedøvelse i barndommen. Selv ga Teige opp journalistikken for å pleie sin kreftsyke mor i fem år. Foto: TV 2
ÅPNET OPP: Teige fikk Atle Brynestad til å fortelle om en halsoperasjon uten bedøvelse i barndommen. Selv ga Teige opp journalistikken for å pleie sin kreftsyke mor i fem år. Foto: TV 2 Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media