Krigsherren

«Black Hawk Down» er en alvorlig krigsfilm. Mest alvorlig er tenåringsidolet Josh Hartnett.

VI HAR SETT JOSH HARTNETT svett, muskuløs og tappert kjempende før: I «Pearl Harbor» kurtiserte han Kate Beckinsales sykesøsterskikkelse på Hawaii og utkjempet noen kamper i B-52-fly sammen med kjekkaskollega Ben Affleck. Litt klissete og litt skummelt med pene, flinke mennesker og patriotiske tendenser. Men hvis du tror «Black Hawk Down» er årets «Pearl Harbor», har du noen kraftige sjokk i vente. Filmen er en alvorlig og dyster fortelling om den amerikanske fiaskooperasjonen i Mogadishu i Somalia i oktober 1993: Amerikanske elitesoldater skal bortføre to av den fryktede geriljalederen Mohamed Farah Aidids nærmeste fortrolige. De sitter i et møte i et hus i Mogadishus downtown. 75 US Rangers skal rykke inn med fire Black Hawk-helikoptere. 40 Delta Force-soldater skal storme bygningen, bortføre klanlederne og ta dem med tilbake til den amerikanske militærbasen rett utenfor byen. Det hele skal være over på tre kvarter.

I STEDET MISTER EN amerikansk soldat taket når han skal fire seg ned fra helikopteret. To Black Hawk-helikoptere styrter. Den somaliske militsen stormer mot de amerikanske styrkene. Amerikanerne kjører seg vill i gatene. Situasjonen er ute av kontroll. Mogadishu er i totalt kaos. Det hele utvikler seg til et 16 timers langt blodbad for å redde de overlevende soldatene fra helikopterne og på bakken. 18 amerikanske soldater og over 500 somaliere mister livet.

«Black Hawk Down» inneholder altså ikke andre lyspunkter enn utseendet til Josh. Det finnes ingen parallell lovestory. «Black Hawk Down» skal beskrive virkeligheten, og det betyr nesten to og en halv time med blodige kampscener fra Mogadishus gater. Som kompisen min sa etter at filmen hadde vart en stund: «De får liksom ikke laget noen happy end på denne».

JOSH HARTNETT SPILLER en idealistisk og alvorlig sersjant som styrer de kjempende soldatene. Sersjanten har satt seg mer inn i de politiske sidene ved borgerkrigen i Somalia enn de andre - som enten er sinnsyke machotulilnger eller klumsete nerder. Josh må kjempe en desperat og kaotisk kamp i trykkende hete. Desillusjonert ser han kameratene falle som fluer rundt seg. Ikke rart han blir svett.

Men Josh var godt trent:

- Vi måtte gjennom en treningsleir før innspillingen. Vi måtte lære oss å bruke våpnene også, så vi ikke skulle se ut som idioter. Vi er jo bare skuespillere, så vi hadde jo sett helt teite ut uten trening, sier Josh.

- Jeg leste også en veldig detaljert bok om operasjonen. Samtidig hadde vi tett kontakt med de soldatene som faktisk var der, slik at det skulle bli så virkelighetsnært som mulig.

Regissør Ridley Scott håvet inn Oscar-statuetter for «Gladiatoren» i fjor. På søndag kan han bli «beste regissør» med «Black Hawk Down».

- Noen synes det var dumt av meg å gjøre to krigsfilmer på rad, sier Josh.

- Men dette var en sterk, sann historie som jeg kunne være med på å fortelle. Og bare å få jobbe med Ridley Scott - hva kan jeg si?

HARTNETT BLE FØDT FOR 23 år siden i St. Paul i Minnesota. En by som forresten er full av lusekofter, lutefisk og lefse. Norsk-amerikanernes by. Der jobbet Josh i videosjappe og spilte amerikansk fotball. Han var visstnok ganske god i fotball, men så skadet han kneet under en kamp. Det er det mange som priser seg lykkelig for i dag.

- Jeg ble med på en lokal oppsetning av «Tom Sawyer», sier Josh.

- Jeg gikk på audition og så syntes jeg det var så utrolig lett. Det falt så naturlig for meg å spille roller. Og jeg elsket å være på scenen. Da skjønte jeg at jeg ville bli skuespiller.

Etter «Tom Sawyer» på samfunnshuset i Minnesota var veien overraskende kort til Hollywood. Josh spilte i de middels bra tenåringsskrekkfilmene «H20» og «The Faculty». Så sa han nei til å være med i TV-serien «Dawsons Creek».

- Jeg ville ikke bli en sånn tenåringsskuespiller. Jeg ville gjøre filmer. Bra filmer.

NESTE GANG VI SÅ JOSH, var i filmen «Virgin Suicides». Som skolens heiteste og frekkeste type. Han ser virkelig bra ut i den filmen, altså. Det får man si. Jeg vet det er et teit spørsmål, men hvordan takler Josh å være sexsymbol?

- Må jeg svare på det?

Josh rødmer og ler.

- Det handler bare om å utøve skuespilleryrket for meg. Jeg er bare en vanlig fyr fra Minnesota.

Ja, sikkert.

- Jeg er glad for å ha fans, men jeg vet om mange andre som fortjener å være stjerne eller sexsymbol mer enn meg.

Å ja? Hvem da?

- Jeg er jo bare en vanlig gutt som tilfeldigvis har en kul jobb.

Josh er jaggu flink til å framstå som en jordnær og reflektert fyr som liker å spise pizza og kjøre snowboard. Han snakker for eksempel mye om sitt gode forhold til pappaen sin. Helt motsatt av Mette-Marit, med andre ord. Kjærlighetslivet sitt vil han derimot ikke snakke noe særlig om. Men i et intervju i fjor fortalte han at han hadde vært utro mot kjæresten sin, og at det var mye kokos på grunn av sidespranget. Nå har de funnet tilbake til hverandre igjen, og bor sammen i St. Paul. Synd for alle som drømmer om å bli kjæreste med Josh. Bra for Josh og jenta hans. Men hva hun heter, det vil han ikke si.

- Jeg prøver ikke å være mystisk, altså. Men mye av det jeg sier blir feil gjengitt eller tatt ut av proporsjoner. Jeg kan takle det. Men jeg vil ikke utsette noen andre for den galskapen der. Jeg har lært meg å holde kjeft!

DET ER KANSKJE FINT å ha det fredelig på hjemmefronten når man spiller inn krigsfilmer til stadighet. Hvordan har innspillingen av «Pearl Harbor» og «Black Hawk Down» gått inn på Josh?

- Før «Pearl Harbor» måtte vi gjennom en treningsleir hvor jeg holdt på å gå fra vettet. Den leiren tok nesten livet av meg og Ben Affleck. Det var så intenst. Vi ble skjelt ut hele tiden. Det var like før jeg ble skrullete. Selve innspillingen besto i å løpe fra eksplosjoner og svømme i farvann med hai. Ikke at det vi gjorde var like hardt som det de virkelige soldatene opplevde, men det var utrolig tøft, likevel.

- Hvordan var det å jobbe så tett med de som virkelig var i Mogadishu?

- Jeg har fått en enorm respekt for de som er villige til å dø for fedrelandet vårt. Jeg har jo blitt kjent med en del av elitesoldatene. Jeg er bekymret for dem som nå er i Afghanistan.

MEN GODGUTTEN JOSH ER også bekymret for den afghanske befolkningen.

- De amerikanske elitesoldatene er skumle fyrer. De ser umenneskelige ut, med masse skytevåpen. De bare meier ting ned. Og det er barn det er snakk om. Det er barna våre.

- Du har litt motstridende følelser når det gjelder USAs aksjoner i Afghanistan?

- Jeg dømmer ikke noen. Det jeg prøver å si, er at vi må stoppe døden på begge sider av konflikten. Verden er altfor liten til at vi i USA skal tenke at vi er velsignet med alt og alltid kommer til å være det. Jeg tror noe kommer til å snu. Vi må utvikle en mer fredelig planet. Hvis vi begynner å ta vare på hverandre, vil ting løse seg, sier Joshua Daniel Hartnett.

Krig er definitivt best på kino.

«Black Hawk Down» har norgespremiere fredag 22. mars. Les anmeldelsen på Dagbladets filmsider. Les mer om filmen på SF Norge.

JOSHUA TREE: - Jeg har enorm respekt for dem som er villige til å kjempe og dø for fedrelandet vårt. Jeg tror ikke jeg hadde taklet det presset, sier Josh Hartnett. Hollywoods kronprins spiller en idealistisk sersjant i «Black Hawk Down». Filmen har norgespremiere i dag.