Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Krigsnasjonen Norge

VÅPENEKSPORT: Den norske regjeringen krever ikke sluttbrukererklæring fra NATO-land ved våpeneksport fra Norge. Konsekvensen er at norske våpen ender opp i Israel, hevder Redd Barnas Ungdomsorganisasjon, PRESS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen krever ikke å få vite hva våre allierte gjør med våpen kjøpt fra Norge. Med utgangspunkt i dette, har USA kunnet videreselge norske våpen til Israel. Den norske regjeringen ender dermed opp med, mot sin vilje, å støtte den israelske hæren og dens krigføring i nabolandene. I en spørreundersøkelse sier 87 prosent at myndighetene har ansvar for å sikre at norske våpen ikke brukes til tortur og grove menneskerettighetsbrudd. Vi i PRESS - Redd Barna Ungdom - mener dette ikke gjøres i tilstrekkelig grad i dag.

I ÅRETS stortingsmelding om eksport av forsvarsmateriell fra Norge, ramser regjeringen opp hvilke regler som gjelder. Her står det blant annet at Utenriksdepartementets saksbehandling skal sikre at det foreligger tilfredsstillende dokumentasjon før utførselstillatelse kan innvilges. Dokumentasjon er ofte en sluttbrukererklæring der mottaker erklærer at vedkommende er endelig mottaker av materiellet, opplyser hvor det skal installeres og brukes, samt at materiellet ikke skal videreselges uten norske myndigheters samtykke. Denne praksisen sikrer at myndighetene har et godt instrument for å sikre at norske sensitive varer ikke havner i gale hender.Når man har et slikt instrument, er det veldig synd at det ikke brukes. Ved salg av våpen og ammunisjon til andre NATO-land, kreves det som hovedregel ikke sluttbrukererklæring med reeksportklausul. Salg til NATO-land utgjør omtrent 80 prosent av den samlede norske eksporten av forsvarsmateriell. Begrunnelsen for ikke å kreve sluttbrukererklæring fra NATO-land er, ifølge den tidligere nevnte stortingsmeldingen, «at man har basert seg på tillit til at en annen alliansepartner ikke reeksporterer det importerte materiellet.» Det finnes ikke grunnlag for denne tilliten.

I ERLING BORGENS film Et lite stykke Norge, kom det frem at et militært høyeksplosiv, RDX, har blitt solgt fra et norsk firma til USA. Der har det blitt brukt i produksjonen av Hellfire-missiler. Disse rakettene har Israel, ifølge Amnesty International, brukt til å bombe den palestinske sivilbefolkningen. Dette er åpenbart en stygg sak, men grunnen til at det er et aktuelt eksempel, er at eksport av våpen fra Norge til Israel ikke tillates av Utenriksdepartementet. Denne muligheten for at norske våpen kan havne i land den norske regjeringen ikke tillater salg til, er det man på godt norsk kaller et smutthull i lovverket. Dette smutthullet må tettes.Det finnes flere slike eksempler på hva norske våpen brukes til. Og fordi det bare er tilfeldigheter som gjør at man vet det man vet, vil det etter vår påstand bare være et fåtall av de faktiske tilfellene allmennheten får vite om. Selv ikke de norske myndighetene har oversikt over hvor mesteparten av de norske våpnene ender opp. De vil ikke vite. De har tillit til at våre allierte ikke reeksporterer det importerte materiellet.

ET AV DE argumentene man ofte blir møtt med når man utfordrer norske politikere med disse problemstillingene, er at tilliten til andre NATO-land er noe man ikke må sette i fare. Standardfrasen er at samarbeidet i forsvarsfamilien bygger på tillit. Å kreve å få vite hva våre alliansepartnere gjør med norske våpen, er noe som ikke burde være så kontroversielt blant andre NATO-land som en del norske utenrikspolitikere synes å tro. USA gjør det allerede til en viss grad, og ifølge Utenriksdepartementet er det flere av våre allierte som i mange tilfeller leverer sluttbrukererklæring for våpen de har kjøpt av Norge, selv om norske myndigheter ikke ber om det.I en spørreundersøkelse gjennomført av Sentio svarte 87 prosent at det er myndighetenes ansvar å sikre at norske våpen ikke brukes til tortur og grove menneskerettighetsbrudd. I PRESS er vi helt enige med flertallet av befolkningen, det er på høy tid at kontrollen med den norske våpeneksporten skjerpes.

Å KREVE sluttbrukererklæring for all norsk eksport av forsvarsmateriell, er ikke noe som vil gjøre Norge til et bedre sted å bo. Det vil antakelig ikke bedre leveforholdene i europeiske eller nordamerikanske land heller, og det er nok en av de viktigste grunnene til det ikke gjøres noe i dag. I PRESS mener vi det vil kunne utgjøre en betydelig forskjell til det bedre, for en del av områdene i verden der menneskerettssituasjonen er verst. Norge kan ikke lenger bidra med våpen til kriger vi selv fordømmer i sterke ordelag. Det må innføres krav om sluttbrukererklæring for all norsk eksport av forsvarsmateriell. Nå.