NYTT DEPARTEMENT: 20. oktober ble forsvarsminister Ine Eriksen Søreide Norges første kvinnelige utenriksminister. Hun har en viktig oppgave i å rydde opp i norsk våpeneksport, skriver artikkelforfatteren. Fioto: Ørn Borgen / NTB Scanpix
NYTT DEPARTEMENT: 20. oktober ble forsvarsminister Ine Eriksen Søreide Norges første kvinnelige utenriksminister. Hun har en viktig oppgave i å rydde opp i norsk våpeneksport, skriver artikkelforfatteren. Fioto: Ørn Borgen / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Norsk våpeneksport

Krigsprofitt foran våpenetikk

Vår nye utenriksminister har en viktig oppgave i å rydde opp i norsk våpeneksport.

Meninger

Forrige fredag kom eksportkontrollmeldingen fra Utenriksdepartementet, som rapporterer på hvor mye Norge har solgt av våpen og strategiske varer og til hvem. Rapporten forteller en hårreisende beretning. Regjeringen har nemlig tillatt en firedobling av eksport av våpen og ammunisjon til et av landene i den saudi-ledede koalisjonen som deltar i borgerkrigen i Jemen, De forente arabiske emirater. Nå må politikerne holdes ansvarlig.

LEDER I CHANGEMAKER: Tuva Krogh Widskjold.
LEDER I CHANGEMAKER: Tuva Krogh Widskjold. Vis mer

Emiratene bidrar til å begå forferdelige overgrep mot befolkningen i Jemen. Koalisjonen har bombet sykehus, skoler og gravfølger, og millioner av mennesker sulter. Det er fullstendig ubegripelig hvordan vi kan tillate oss selv å tjene penger på å selge våpen til et sånt land.

UD sitt svar da de la fram rapporten bidrar heller ikke til nærmere oppklaring. Departementets kommunikasjonsrådgiver sier de «har en streng praksis og særlig årvåkenhet når det gjelder risiko for bruk i strid med humanitærretten i Jemen». Hva dette innebærer får vi ikke vite. Det er likevel naivt å tro at våpnene vi selger til Emiratene ikke vil brukes i strid. Selv FN ønsker å svarteliste landene i den saudi-ledede koalisjonen. Må vi finne en norsk kule i et dødt barn før vi stanser eksporten til landene som kriger i Jemen?

Norsk våpeneksport anno 2016 er gjennomsyret av utfordringer. Om våpnene brukes mot sivilbefolkningen i Jemen, profitterer Norge på brudd på humanitærretten. Om våpnene ikke brukes i Jemen er Norge likevel med på å legitimere krigshandlingene til Emiratene ved å ikke stanse våpensalget. Emiratene er attpåtil et autoritært regime, og blir sammen med flere andre autoritære stater omtalt som «framvoksende og potensielle markeder» for norsk militært materiell av UD. I 2016 solgte vi strategiske varer til 11 autoritære regimer.

Ingen av disse tingene er forenlig med Norges uttalte politikk om å ta hensyn til menneskerettighetssituasjonen i landet det eksporteres til, og å ikke eksportere til land i krig eller der krig truer. Tvert imot gjør det oss til dobbeltmoralske krigsprofittører.

Vår nye utenriksminister Ine Eriksen Søreide har en viktig oppgave i å rydde opp i norsk våpeneksport, og vi håper hun setter saken fremst på dagsordenen. Hvis vi derimot ikke får regjeringen til å ta grep, må vi se til Stortingets flertall, der Arbeiderpartiet sitter med nøkkelen. Etter valget varslet partiet en mer offensiv utenrikspolitikk, og den trenger vi i denne saken.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.