Krigsreporter Jeppe løy på direkten

Lurte TV-seerne til å tro at han var i Irak.

(Dagbladet.no): Søndag 29. juli rapporterte Dansk Radios reporter Jeppe Nybroe fra Irak om danskenes tilbaketrekking fra det krigsherjede landet. I hvert fall trodde TV-Avisens seere at han satt i et dansk militært kjøretøy og snakket til seerne fra Irak.

- Nå ruller de siste soldatene ut av Irak. De vender hjem til sine kjærester, til sine familier, til Danmark, sier Nybroe mens det danske flagget vifter i bakgrunnen.

På vei inn, ikke ut

Men det Nybroe ikke forteller TV-seerne er at kjøretøyet han sitter i er på vei inn i Irak, og at soldatene han har intervjuet ikke er på vei hjem til Danmark, men på vei inn i det krigsherjede landet. Innslaget var heller ikke fra søndag, men fra lørdag.

Bløffen ble avslørt av DRs konkurrent, TV2 som mener det hele er manipulert. Danske Ekstra Bladet tipper krigsreporteren ble svært rød bak hjelmen da han fikk vite at løgnen ble avslørt.

Danskenes Fredrik Græsvik

Jeppe, som er danskenes svar på TV2s reporter Fredrik Græsvik, får nå det glatte lag av sine landsmenn.

Han ble også kalt inn på teppet til sjefen, som er litt motvillig vil innrømme nederlaget. I dag legger han seg litt flat i Ekstra Bladet.

Krigsreporter Jeppe løy på direkten

- Vi beklager ikke bare en feil, vi beklager hele innslaget, sier DRs nyhetssjef Ulrik Haagerup til avisen.

Lite imponerte kollegaer

Løgnreporterens kollegaer er lite imponert over bløffen.

- Innslaget er helt uakseptabelt. Jeg skjønner at bildene bare er juks, i tillegg til at de har blitt brukt som dokumentasjon. Det undrer meg at Jeppe Nybroe kan ha hatt behov for å jukse med Danmarks uttrekning fra Irak, som har vært så dramatisk at det ikke har vært behov for ytterligere dramatisering. Det er journalistisk og etisk uakseptabelt, tordner sjefredaktør i Berlingske Tidende, Lisbeth Knudsen.

Hun var tidligere nyhetssjef i DR før hun startet i Berlingske tidende.

Skjelles ut på egen blogg

Krigsreporteren får også kjeft på sin egen blogg.

Til løgneren Jeppe Nybroe, du er en utroverdig løgner som forteller og viser feil om tilbaketrekkingen fra Irak. Var du også full av løgner ved barnedåpen i Fredensborg sammen med den forferdelige Fisker?

Fy for satan.

Nå må du da være helt ferdig på DR.

Du vil ikke bli savnet, skriver en forbannet seer.

En annen seer mener at han bare kan bli i Irak, mens flere av de sinte seerne er irriterte over at Nybroe har reist for skattebetalernes penger.

Snyderkarl, svindler, og hvad skal vi ellers kalde dig.. En journalist der lyver skulle fyres og aldri mer få lov til at arbeide.. Så røg tilliten til dig, skriver en hissig seer.

- Det blir litt stakkarslig

Grethe Gynnild Johnsen er nyhetsredaktør i Dagsrevyen. Hun blir opprørt når Dagbladet.no forteller hva hennes danske kollegaer har gjort for åpen skjerm.

- Sånn gjør man bare ikke. Man skal alltid fortelle hvor man er. Hvis vår reporter i USA rapporterer om broras i Minneapolis, men befinner seg i Washington så ville dette stått på skjermen.

Hun er svært overrasket over hva TV-Avisen har gjort.

- DR er en proff kanal. Det er amatørmessig. Man gjør ikke sånt. Det blir litt stakkarslig. Man skal ikke lyve for seerne, det er jo det første man lærer.