Krigsreporter Jeppe lyver igjen

Denne gangen jukser han med granater.

(Dagbladet.no): For en måned siden skrev Dagbladet.no om den danske krigsreporteren Jeppe Nybroe som løy på direkten. Det ble rabalder i danske medier og løgnen førte til at reporteren fra Danmarks Radio fikk skjermnekt i tre måneder.

Jukset med granater

Nå er han tatt på fersken i å jukse med granater. Lyden fra ett granatnedslag ble på mystisk vis til tre, skriver Jyllands-Posten på første side i dag.

Innslaget ble vist på utenriksmagasinet Horisont 16. januar i fjor. Nybroe følger amerikanske soldater på jakt etter opprørsstyrker.

I reportasjen hører man lyden av tre granater, men i virkeligheten var det bare ett nedslag.

Forsknings- og analyseselskapet DELTA har analysert innslaget for den danske avisen, og har gjort en konklusjon som kan bli skjebnesvanger for den danske reporteren, som allerede sliter med troverdigheten hos seerne.

DELTAS lydavdeling har analysert de tre sekvensene og konkluderer med at de tre lydene er helt identiske.

Intetanende sjef

LØGN OG MANIPULASJON Jeppe Nybroe har neppe særlig troverdighet igjen hos danske tv-seere. Foto: TV 2 Danmark
LØGN OG MANIPULASJON Jeppe Nybroe har neppe særlig troverdighet igjen hos danske tv-seere. Foto: TV 2 Danmark Vis mer

Sjefen for DR nyhet er ukjent med det hele.

- Det er nye opplysninger for meg, som jeg må se nærmere på dette, sier Ulrik Haagerup i en kommentar til Jyllands-Posten.

TV-innslaget viser Jeppe Nybroe i utkanten av Ramadi vest for Bagdad.

- Dag og natt blir den amerikanske leiren her i utkanten av Ramadi angrepet med granater, sier Nybroe på innslaget.

Tok pause mellom smellene

Mens bildene viser amerikanske soldater kan man høre tre smell til sammen. Etter det andre smellet tar reporteren en pause, og det høres et tredje smell. De tre eksplosjonene kom i løpet av 13 minutter, skriver Jyllands-Posten.

Avisen ba om å få se råmaterialet til innslaget, noe Danmarks Radio nektet å gi fra seg. Derfor gikk avisen til DELTA.

«En slik likhet mellom signaler som et tatt opp utendørs fra en kilde langt unna, vil etter vårt beste skjønn og vår lange erfaring med utendørs støy aldri kunne forekomme i virkeligheten» skriver DELTA i sin konklusjon.

På vei inn, ikke ut

Den forrige Jeppe-episoden, som førte til at han fikk skjermnekt i tre måneder utspilte seg under danske soldaters tilbaketrekking fra Irak.

- Nå ruller de siste soldatene ut av Irak. De vender hjem til sine kjærester, til sine familier, til Danmark, sa Nybroe mens det danske flagget viftet i bakgrunnen.

Men det han ikke fortalte seerne, var at kjøretøyet han satt i var på vei inn i Irak, og at soldatene han intervjuet ikke var på vei hjem til Danmark. De var på vei inn i det krigsherjede landet. Innslaget var heller ikke fra søndag 29. juli, som det sto på skjermen, men fra dagen før.

Hele innslaget fra Jyllands-Posten kan du se her.