Krigsreporteren som ga stemme til de stemmeløse

Marie Colvin ble drept på jobb. Nå er artiklene hennes samlet i bokform.

LEGENDE I FELT: — Hun var den som alltid tok seg lenger inn i krigssonen og ble igjen lenger enn de fleste av oss, sier Åsne Seierstad om den amerikanske journalisten Marie Colvin, som ble drept på jobb i Syria i februar i år. Bildet er tatt på Tahrir-plassen i Kairo. Hun skrev for den britiske avisa Sunday Times. Foto: Ivor Pricket / Sunday Times / AP / NTB Scanpix
LEGENDE I FELT: — Hun var den som alltid tok seg lenger inn i krigssonen og ble igjen lenger enn de fleste av oss, sier Åsne Seierstad om den amerikanske journalisten Marie Colvin, som ble drept på jobb i Syria i februar i år. Bildet er tatt på Tahrir-plassen i Kairo. Hun skrev for den britiske avisa Sunday Times. Foto: Ivor Pricket / Sunday Times / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På tampen av åttitallet hadde jeg et vikariat i den britiske avisa Sunday Times. Ennå hadde vi ikke søndagsaviser i Norge. Det var mulig å gå rundt og glede seg hele uka til en avisbunke tjukk som telefonkatalogen, der alle verdens begivenheter ble behørig oppsummert, uten at vi hadde lest dem på nett først. «Farger og detaljer», sa redaktøren min, «farger og detaljer er det som gjør denne avisa verd å lese, den eneste du virkelig trenger i løpet av ei uke».

Internt hadde Sunday Times en streng hakkeorden. Med fødselspermisjoner på knappe seks uker var det ikke en småbarnsmor å se i det åpne kontorlandskapet, redaksjonen besto for det meste av eldre menn og helt unge kvinner, slike som jeg, som var villige til å jobbe døgnet rundt for begynnerlønn i jakten på farger og detaljer. Hverdagens hersketeknikk var spesielt oppfinnsom - det var PC-er nok til alle, men knapphet på tastaturer. Hadde du ikke en story å jobbe med, snappet noen triumferende tastaturet fra deg, og du satt der med en frakoplet skjerm, en taus telefon og ei blank notisblokk. Derfor kom jeg tidlig på jobb og tidlig tilbake fra lunsj, for å sikre tastaturet. Og det var en slik tidlig-etter-lunsj-time at jeg tok telefonen på utenriksdesken og hørte en hes whiskystemme med amerikansk aksent si: «Det er Marie Colvin fra Bagdad. Skaff meg John».

John var John Witherow, senere utenriksredaktør, mens Marie Colvin - hun var en legende.

TOK SJANSER: Marie Colvin mistet synet på det ene øyet mens hun dekket konfliktene på Sri Lanka i 2001. Amerikanske tamiler markerte sin respekt for hennes innsats i forbindelse med begravelsen i hennes hjemby Oyster Bay i New York. Foto: Stan Honda / AFP / NTB Scanpix
TOK SJANSER: Marie Colvin mistet synet på det ene øyet mens hun dekket konfliktene på Sri Lanka i 2001. Amerikanske tamiler markerte sin respekt for hennes innsats i forbindelse med begravelsen i hennes hjemby Oyster Bay i New York. Foto: Stan Honda / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Colvin var avisas nye midtøstenkorrespondent, 32 år, dronning av førstesida. Jeg visste to ting om Marie Colvin: At hun nektet å dra ut av krigssoner lenge etter at journalistkollegene hennes var evakuert, og at hun leverte stoffet sitt farlig sent i forhold til deadline. Dette var lenge før Colvin mistet det venstre øyet og fikk sitt visuelle varemerke, en svart sjørøverlapp. Begge Marie Colvins øyne var skarpt rettet mot vanlige folks prøvelser. Våpen og krigstaktikk interesserte henne ikke, bare krigens uskyldige tredjepart, sivilbefolkningen som fikk bære lidelsene.

Fargene og detaljene hun fant var iblant mer enn en leser kunne bære. Fra Basra beskrev hun et sykehus som etterlyste ingeniører, siden verken legene eller veterinærene klarte å amputere sønderskutte lemmer hurtig nok. Hun skrev om det rosa skjæret på himmelen når bombene falt, om de svarte sørgeklærne til kvinnene, brunflekket av barns blod.

Marie Colvin ringte fra Bagdad denne ettermiddagen, og jeg fikk mild panikk. Den vikaren som mistet en korrespondent på ustabil satellittlinje, kunne vente seg tunge dager i redaksjonen (og på puben). Jeg varslet en kollega som fikk halt utenrikssjefen ut av et møte, vi hysjet intenst på hverandre så han skulle høre hva den legendariske Marie Colvin sa, i tilfelle hun sto som hun pleide - midt i et kuleregn.

LANG VEI TILBAKE

Å være krigsreporter er et av verdens tøffeste yrker, men det er ikke lett å gå tilbake til et vanlig liv heller, etter mange år i felten. Marie Colvins kollega, Janine di Giovanni, beskriver i den prisbelønte boka «Ghosts by Daylight» (2011) hvordan hun forsøker å holde seg unna krigsreportasjer. I vår var hun tilbake i krigssonen igjen, denne gang i Libya.

Over tjue år senere, i februar i år, ble Marie Colvin skutt i Homs i Syria. Nok en gang var hun blitt smuglet over grensen av opprørssoldater, og oppholdt seg sammen med de 28000 sivile som var omringet av troppene til president Bashar al-Assad. Dagen før hadde hun rapportert direkte på CNN og BBC, fordi de ikke hadde egne folk på stedet, og beskrevet en by full av kalde, sultende mennesker og en baby som ble truffet av granatsplinter. Foreldrene kunne ikke gjøre annet enn å holde ham mens han døde, fortalte Marie Colvin med stø stemme.

- Hun var den som alltid tok seg lenger inn i krigssonen og ble igjen lenger enn de fleste av oss, sier Åsne Seierstad, som selv var i Libya da Colvin døde.

- Da jeg leste den siste artikkelen hun skrev, lurte jeg på hvordan hun skulle ta seg ut igjen, om hun hadde en exitstrategi. Hennes egen sikkerhet kom ofte i skyggen av ønsket om å rapportere fra menneskers kamp for livet i en krigssone.

Krigsreporteren som ga stemme til de stemmeløse

Natta etter ble Colvin, fotografen hennes og et fransk team vekket av et granatangrep mot huset. Colvin stormet mot utgangsdøra for å finne skoene sine, som hun hadde satt fra seg utenfor av respekt for lokale skikker. Før hun nådde døra, smalt det.

Marie Colvin uten sko. Det er et bilde jeg ikke blir kvitt.

Hun var berømt for sin eleganse, for perlekjedet hun fikk av Yasir Arafat og blondeundertøyet hun alltid bar innerst under allværsjakka. Men skjebnen sparket skoene av henne to ganger. Da en granatsplint ødela øyet hennes på Sri Lanka i 2001, måtte hun gå barfot i halvannen mil for å komme seg i sikkerhet. Kollegene hennes har i ettertid vært opptatt av å fortelle at hun ikke var en kvinne med noen form for dødslengsel. Tvert imot var hun erfaren og pinlig klar over risikoen hun løp, men - som David Remnick skrev i The New Yorker - felterfaring beskytter deg ikke mot katastrofer. Selv sa Colvin at det å være et øyenvitne alltid innebar en stor fare, både for henne selv og de som jobbet sammen med henne. «Vi må alltid spørre oss selv om historien er verd risikoen. Hva er mot og hva er dumdristighet?».

HEGE DUCKERT: Artikkelforfatteren er kulturredaktør i NRK. Foto: Mette Randem
HEGE DUCKERT: Artikkelforfatteren er kulturredaktør i NRK. Foto: Mette Randem Vis mer

Likevel var hun aldri tvil om at hun skulle bli igjen i Homs og trosse rådene om å evakuere. Midtøsten var Colvins hovedfelt, og hun var sterkt grepet av den arabiske våren.

En av de mest fascinerende artiklene hennes er den om hennes første møte med Kadhafi, da hun ble innkalt til bunkersen hans klokka tre om natta i 1986.

«Inn døra kom Kadhafi, kledd i rød silkeskjorte, hvite pysjbukser og slangeskinnstøfler. På toppen hadde han en gullkappe. Han snudde seg, låste døra, puttet nøkkelen i lomma og sa: Jeg er Kadhafi. Jeg husker jeg sa til meg selv: No kidding».

Duckert-comeback i Dagbladet

Hege Duckert vender tilbake til Dagbladets spalter som ny søndagskommentator.

Duckert har vært kulturredaktør i NRK siden 2009, men hadde en nesten 30 år lang karriere i Dagbladet før dette, blant annet som kultur- og magasinredaktør. Duckert skal skrive søndagskommentar hver fjerde uke, og alternerer på denne plassen med to andre tidligere kulturredaktører i Dagbladet, Andreas Hompland og Hans Fredrik Dahl. Dagbladets politiske redaktør Marie Simonsen blir den fjerde skribenten på søndagskommentarplass.

Colvin var gift og skilt to ganger, først med en britisk journalistkollega, så med en boliviansk krigskorrespondent. Han ble, som mange før ham, et offer for sterke krigsopplevelser, søkte tilflukt i alkoholen og skjøt seg i 2002. Det hendte Marie Colvin sa at hun ville slutte å reise så mye til krigsområder, at hun var lei av kalde kjellere, tunfisk på boks og støv i alle porer, men ingen trodde henne, ikke egentlig. Men hun slet med mareritt og fikk etter hvert diagnosen posttraumatisk stressyndrom. I felten var hun uerstattelig. Likevel burde Sunday Times ha kalt henne hjem.

Mange trodde Marie Colvin hadde kommet seg ut av Homs og i sikkerhet, fordi hun fikk sendt artikkelen sin, og la ut en hilsen på Facebook. Da hun ble møtt med gratulasjoner, bemerket hun tørt: «Rapportene om min overlevelse er noe overdrevet».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer