Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«En sjøens helt: Skogsmatrosen»

Krigsseiler-serien av Jon Michelet kan bli tidenes dyreste norske tv-drama

Prislapp: 150 millioner kroner. NRK er fremdeles i tenkeboksen.

KRIGSSEILER-HISTORIE: Forfatter Jon Michelet døde i helga, 73 år gammel. Gir NRK grønt lys, blir den første sesongen basert på Michelets historie om krigsseilerne klar for tv-publikum en gang i 2020. - En slik serie vil gi seerrekord, spår produsent John M. Jacobsen. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet
KRIGSSEILER-HISTORIE: Forfatter Jon Michelet døde i helga, 73 år gammel. Gir NRK grønt lys, blir den første sesongen basert på Michelets historie om krigsseilerne klar for tv-publikum en gang i 2020. - En slik serie vil gi seerrekord, spår produsent John M. Jacobsen. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forfatter Jon Michelets bokserie om krigsseilerne er blitt rost av kritikerne og toppet bestselgerlistene.

Produksjonsselskapet Filmkameratene har i flere år jobbet med å dramatisere bøkene.

Prislappen? 150 millioner kroner.

Til sammenlikning kostet «Kampen om tungtvannet» 75 millioner kroner, altså halvparten av hva «En sjøens helt: Skogsmatrosen» på åtte episoder kan koste.

- Det er synd at Jon Michelet ikke får oppleve denne tv-serien. Vi ønsker å lage en dramaserie som ville gjort ham stolt, sier produsent John M. Jacobsen i Filmkameratene - om forfatteren, som døde i helga.

John M. Jacobsens selskap har inngått avtale med NRK for å filmatisere Michelet-bøkenes «En sjøens helt» som drama.

Kan bli sendt i 2020

Filmselskapet venter bare på grønt lys fra NRK, men vil ikke forskuttere noe. NRK, som må binde seg til å ta halvparten av utgiftene, håper på en avklaring før sommeren.

- Får vi et ja da, starter vi innspillingen februar 2019, sier Jacobsen, og legger til:

- Vi ser for oss åtte episoder, hvorav den første er på 90 minutter og de resterende på en time. Målet vi jobber etter, er at dramaserien skal vises en gang i 2020.

Kan gi ny NRK-rekord

Filmkameratene produserte «Kampen om tungtvannet» for NRK, som ble tidenes mest sette norske TV-serie med et gjennomsnittlig seertall per episode på 1,8 millioner. Nå håper Jacobsen at den rekorden står for fall.

- Skal NRK noensinne slå denne seerrekorden, så er dette serien, sier Jacobsen.

- Vi har helt opptil for et halvt år siden vært i kontakt med Jon Michelet, som jobbet tett med manusforfatterne Sølve Skagen og Jarl Emsell Larsen, som også blir regissør for prosjektet, sier Jacobsen.

Venter på grønt lys

Grunnen til at serien om krigsseilerne blir om lag dobbelt så dyr som «Kampen om tungtvannet», skyldes at den får flere episoder, samt at den vil bli svært teknologisk krevende å spille inn.

- Det blir store teknologiske utfordringer - og ikke minst skal vi «bombe» Liverpool, sier Jacobsen.

Så fort NRK gir grønt lys, starter arbeidet med rollebesetning.

- Vi har tenkt på noen navn, men casten er ikke påbegynt. Vi er også i dialog med våre kontakter både i England og USA, som er interessert i en historie om konvoi-trafikken under 2. verdenskrig, sier Jacobsen.

En snarlig avklaring

- Et veldig spennende, lovende og interessant prosjekt. Det er en kjempesatsing, en stor produksjon. Ingen ting er bestemt, men vi er i en fase i utviklingsprosessen der vi snart ser hvor vi går videre, sier NRKs dramasjef, Ivar Køhn, til Dagbladet.

Han håper at NRK kan avklare sin rolle før sommeren, eller seinest i løpet av året.

- Vi har vært i dialog med Filmkameratene og John. M. Jacobsen i to-tre år nå, og det er fremdeles mye som skal på plass. Vi kommenterer vanligvis ikke prosjekter under planlegging, men siden Jon Michelet døde i helga, var det naturlig å si noe om prosjektet og planene, sier Ivar Køhn.

Han legger til at NRKs planer så langt gjelder med utgangspunkt i Michelets første bok, «Skogsmatrosen».

- Vi tenker én sesong av gangen, og nå er det med utgangspunkt i den første av Michelets seks bøker om «En sjøens helt», sier Køhn.

Hele bokserien

Filmkameratene ønsker å lage drama av alle Michelets seks bøker om krigsseilernes historie. Den siste boka, som han ble ferdig med like før han døde, er ikke utgitt ennå.

- Målet er å jobbe oss gjennom hele bokserien, sier Jacobsen:

- Første sesong tar utgangspunkt i den første boka, samt et kapittel i bok nummer to. Om det blir flere sesonger, avhenger av hvor vellykket den første blir, sier Jacobsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!