Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Krigsspill skaper ekstremt farlige holdninger

Lege Mads Gilbert (63) raser mot datavold.

ENGASJERT:  Lege Mads Gilbert (nærmest) og filmskaper Knut Erik Jensen har laget filmen «Det akutte menneske», som har premiere i morgen. Gilbert er rasende over at ungdom spiller voldelige dataspill. Foto: Lars Eivind Bones
ENGASJERT: Lege Mads Gilbert (nærmest) og filmskaper Knut Erik Jensen har laget filmen «Det akutte menneske», som har premiere i morgen. Gilbert er rasende over at ungdom spiller voldelige dataspill. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Heftig og begeistret»-regissør Knut Erik Jensen (70) har fulgt lege Mads Gilbert (63) med kamera. I morgen har dokumentarfilmen «Det akutte menneske» kinopremiere.

- Vold avler vold I filmen er den kjente legen på en Internett-kafé i Gaza, hvor rommet er fylt av unge gutter som spiller krigsspill der mennesker blir skutt en etter en. Mens Gilbert ser seg rundt sier han «vold avler vold».

Da Dagbladet møter legen er han ikke i tvil om farligheten av slike spill.

- Jeg blir inderlig forbannet når jeg ser Dagbladet i dag (onsdag 27. april, red.anm.) anmeldelser et nytt, fantastisk krigsspill. De som styrer dronene og skyter dime-bomber mot palestinske barn i Gaza, er unge israelere og amerikanere, som er plukket ut nettopp på grunn av sine ferdigheter i slike dataspill, sier Gilbert til Dagbladet.

Han har selv kjent krigen på kroppen, og satt eget liv på spill en rekke ganger for å redde andre.

DOKUMENTERER ALT:  Mads Gilbert (til venstre) har alltid med seg sitt svarte kompaktkamera, men nå er han selv som er blitt festet til filmen. Knut Erik Jensen (til høyre) har laget en nesten to timer lang dokumentarfilm om den engasjerte legen.  
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DOKUMENTERER ALT: Mads Gilbert (til venstre) har alltid med seg sitt svarte kompaktkamera, men nå er han selv som er blitt festet til filmen. Knut Erik Jensen (til høyre) har laget en nesten to timer lang dokumentarfilm om den engasjerte legen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- De har høyt presisjonsnivå og er psykomotorisk ekstremt dyktige. Jeg mener at krigens realiteter og brutalitet ikke bør være lek. Cowboy og indianer er en ting, men å systematisk drepe andre med avanserte våpen som lek - det skaper ekstremt farlige holdninger og tankemønstre hos ungdom, sier han.

SMS utløste film Den engasjerte legen ble internasjonalt kjent etter at han og kollega Erik Fosse reiste til Gaza nyttårsaften i 2008, og kom seg inn i det krigsrammede område som eneste ikke-arabiske. Mens de behandlet sterkt sårede mennesker, rapporterte de om det som foregikk.

Filmskaper Jensen og Gilbert har hatt dialog om å lage film i flere år, men da filmskaperen så legen på tv i 2009, visste han at tida var inne.

- Sms-en fra Mads om bombingen av grønnsakmarkedet i Gaza by var det utløsende. Jeg visste at flere var interessert, og sa at han ikke måtte føle seg bundet til meg. Likevel sa han ja. Da han skulle til USA for å holde foredrag ble jeg med for egne penger. Siden har jeg fulgt ham med ett kamera og en mikrofon, sier Jensen.

Han beundrer Gilbert og ønsker å vise at står du på lenge nok, er alt mulig. Begge er enige om at mat, kjærlighet og solidaritet er det viktigste vi har i livet, og legen håper at filmen skal få folk til å våkne.

- Vi i all vår rikdom holder på å drukne i det smelta smørøyet midt i grøten. Om vi bare kan få et lite glimt av den egentlige tilstanden til flertallet i verden, vil det kanskje gjøre at hundre eller tusen ungdommer bestemmer seg for å gjøre solidaritetsarbeid. Å engasjere seg er viktig! De som har kunnskap har plikt til å handle, slår Gilbert fast.

• Les Dagbladets anmeldelse av filmen «Det akutte menneske» her.

Hele Norges coronakart