KOMMENTARER

Krigstrommer over Persiabukta

På 1980-tallet førte Irak-Iran-krigen til at tankskip ble angrepet i Persiabukta. Nå kan slike angrep føre til at en ny krig i Midtøsten innledes.

I FULL FYR: John Fredriksens oljetanker Front Altair» fotografert rett etter angrepet. Foto: IRIB/AFP/NTB Scanpix
I FULL FYR: John Fredriksens oljetanker Front Altair» fotografert rett etter angrepet. Foto: IRIB/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er slått full alarm blant politiske og militære ledere, skipsredere, oljeselskaper og oljeanalytikere verden over. Angrepet mot to oljetankere ved Hormuzstredet ved utløpet av Persiabukta tidlig torsdag morgen sender signaler om at konflikten mellom USA og Iran kan bli trappet opp og kanskje ende i en væpnet militær konfrontasjon.

Det er ennå ikke klart hva som førte til at John Fredriksens oljetanker «Front Altair» og den panamaregistrerte tankeren «Kokuka Courageous» fikk så store skader at mannskapene måtte forlate skipene. Myndighetene i Taiwan, der oljen fra «Front Altair» skulle losses, sier at Fredriksen-skipet ble utsatt for en torpedo. Dette er noe flere militæranalytikere er skeptiske til. En torpedo må enten avfyres fra land, fra ubåter, fra fly eller fra helikoptre. Den elektroniske overvåkingen, ikke minst fra amerikansk side, er så stor i dette området at det er lite trolig at en torpedo har kommet vannveien. Det er heller ikke så langt rapportert om aktivitet i lufta over de to skipene da angrepet fant sted.

En annen mulighet er sabotasje, ved at det kan ha blitt plassert sprengladninger om bord på de to skipene. Trolig vil det bli mulig å avklare dette nærmere når eksperter kommer om bord.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer