Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Krigsveteran Yuri (41) har et dypt hat for alt russisk: - Selvfølgelig sender de ei dame i rullestol til Eurovision

Yuri Chapala (41) opplevde sitt livs verste natt under bomberegnet på østfronten. At Ukraina bruker penger på Eurovision, og ikke soldatene, mener han er hårreisende.

NASJONALIST: Yuri Chapala ser på seg selv som friskmeldt etter ett år ved fronten i Øst-Ukraina, og rundt ett år rehabilitering for krigstraumer. Foto: Knut-Eirik Lindblad / Dagbladet
NASJONALIST: Yuri Chapala ser på seg selv som friskmeldt etter ett år ved fronten i Øst-Ukraina, og rundt ett år rehabilitering for krigstraumer. Foto: Knut-Eirik Lindblad / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV, UKRAINA (Dagbladet): - For noen uker siden hadde ingen peiling på hvem denne Julija Samojlova var. Russland sender selvfølgelig en funksjonshemmet dame i rullestol for å framstille Ukraina som fascistisk, siden de visste at vi ikke kan la henne komme inn, sier krigsveteranen Yuri Chapala (41) fra Kiev til Dagbladet.

Han prater om Ukranias utestengelse av årets russiske Eurovision-bidrag. At Samojlova spilte konsert på den russiskokkuperte Krim-halvøya i 2015 provoserte Ukraina så kraftig at sikkerhetsmyndightene bannlyste henne fra landet.

- Riktig avgjørelse

Russland svarte med å ikke sende årets MGP-finale på tv.

- Det var helt riktig å nekte henne innreise. Etter invasjonen av Krim fløy hun rett inn fra Moskva, og brøt dermed loven. Hadde hun først dratt inn i Ukraina og så til ned til Krim hadde det ikke vært et problem, hevder Chapala.

Torsdag kveld, samtidig som Norge kjempet seg til en finaleplass i årets Eurovision, treffer Dagbladet 41-åringen i Kiev sentrum. Tusenvis av tilreisende preger bybildet i Kiev.

UTESTENGT AV UKRAINA: Den russiske artisten Julija Samojlova.
UTESTENGT AV UKRAINA: Den russiske artisten Julija Samojlova. Vis mer

Chapala mener at krigsherjede Ukraina prioriterer feil når de svir av rundt 275 millioner kroner på sangkonkurransen, et tall rapportert av The Economist.

- Svenskene brukte rundt ti millioner euro, men vi, et land som er i krig, bruker 30 millioner. Det er helt ufattelig. Soldatene våre på fronten mangler utstyr. Jeg mener at Ukrania nå slåss mot to fiender: Russland og våre egne, grådige politikere. Mye av de pengene forsvinner, sier Chapali.

Patriot og nasjonalist

- Folk er fortvilt. Jeg tror dessverre det blir enda en revolusjon snart, og det vil nok bli katastrofalt for Ukraina, legger han til.

Eks-soldaten beskriver seg seg som en høyre-nasjonalist. De patriotiske fargene og emblemet til Ukrainas gamle og svært omstridte UPA-hær er synlig til en hver tid. Rundt halsen henger id-brikkene fra tida han kriget på østfronten, ved de nyerklærte «folkerepublikkene» Luhansk og Donetsk.

Han viser fram en svart jaktkniv han bærer i høyre bukselomme. Den er alltid med av «gammel vane». I en skulderveske oppbevarer han tau, flint og andre overlevelsesartikler. Det kan bli katastrofe når som helst, sier Chapali.

VETERANKORT: Disse papirene beviser at jeg er veteran, og skal liksom gi meg fordeler, men det fungerer sjeldent, sier Chapala. Foto: Knut-Eirik Lindblad
VETERANKORT: Disse papirene beviser at jeg er veteran, og skal liksom gi meg fordeler, men det fungerer sjeldent, sier Chapala. Foto: Knut-Eirik Lindblad Vis mer

2000 sivile drept

Ifølge FN har nesten 10 000 liv gått tapt i konflikten mellom Russland og Ukraina siden 2014. 2000 av dem sivile. I den pågående krigen kjempet Chapala mot Russland og «terroristene», som han kaller de pro-russiske separatistsoldtatene fra Øst-Ukraina.

På 90-tallet takket han nei til førstegangstjenesten, sier veteranen. Han reiste, studerte italiensk og slo seg til slutt ned i Kiev med familie og «en god jobb», forteller Chapala, som tjenestegjorde i hærens frivillige 12. bataljon.

- Jeg var egentlig ikke interessert i soldatlivet. Hadde noen den gang sagt at jeg skulle dra i krigen i slutten av 30-åra hadde jeg bedt dem ryke å reise, men etter Maidan-revolusjonen (2014 red. anm.) ble vennene mine tvangsinnkalt, og jeg meldte meg inn og dro.

SOMMEREN 2015: Yuri Chapala poserer med et skarpskyttergevær. Foto: Privat
SOMMEREN 2015: Yuri Chapala poserer med et skarpskyttergevær. Foto: Privat Vis mer

- Var livredd

- De første ukene i august 2014 var alt nytt og spennende. Jeg var en typisk uredd, grønn soldat. Natten mellom 3. og 4. september regnet det imidlertid missiler over basen vår. Det er det verste jeg har opplevd og jeg var livredd, forteller han.

30 ble skadd og tre døde i angrepet som fant sted ved landsbyen Dmitrovka i Luhansk, hevder Chapala. Dagbladet finner i etterkant en artikkel fra det russiske nyhetsstedet NTV som beskriver angrepet.

- Etter den natten måtte jeg skru av all frykt for å takle tilværelsen, men jeg slapp unna flere alvorlige hendelser, bortsett fra noen trefninger, sier veteranen.

Tungt å bli sivil

Da Chapala avsluttet militærtjenesten i oktober 2015 ventet diagnosen PTSD, forteller 41-åringen, og han gikk gjennom en tung periode med alkoholmisbruk og rehabilitering.

I dag er han igjen blitt en helt vanlig familiefar med jobb, kone og barn, sier han til Dagbladet, men tida som minekaster, sjåfør, sanitet og skarpskytter påvirket ham sterkt.

- Jeg våknet på natta av at jeg hoppet etter dekning. Konen min er en veldig sterk kvinne. Det har vært tøft for henne, men hun hjalp meg gjennom den tyngste perioden. Det tok tid, men i dag er jeg frisk og tilbake der jeg skal være, sier Chapala.

ØVELSE: Yuri Chapala viser fredstegnet i en samling hvor det øves til militærparade. Foto: Privat
ØVELSE: Yuri Chapala viser fredstegnet i en samling hvor det øves til militærparade. Foto: Privat Vis mer

Kaller russere «orker»

Gjennom hele intervjuet har Chapala konsekvent omtalt russerne med soldatslang, som «orker», monstrene fra fantasyuniverset «Ringenes herre». Han er overbevist om at Europa står i fare så lenge Putins Russland eksisterer.

- Du beskriver deg som nasjonalist, og at du støtter det radikale høyrepartiet Pravi Sektor. Hvordan ser du på anklagene om voldsbruk, rasisme og hat overfor homofile som ofte nevnes i sammenheng med Pravi Sektor?

- Jeg støtter det partiet fordi de slåss helt frivillig ved siden av oss på fronten. At meningene er radikale er propaganda fra Kreml. Målet er å bekjempe Russland og fornye myndighetene våre, men jeg vil at det skal gjøres fredelig med frie, demokratiske og elektroniske valg. Så skal Ukraina pusses opp.

- At noen er homofile bryr jeg meg ikke om. Folk må få lov til å gjøre som de vil med sitt eget privatliv og sin egen kropp, legger Chapala til.

- Hva tenker du om at homoparaden Kyiv Pride er blitt angrepet av høyreradikale?

- Slikt støtter jeg ikke. Vil folk gå i marsj, la dem gjøre det.