Krim - også etter påske

Her er noen forslag til kriminelt påskegodt, men de er ikke avhengige av å bli lest i uka som kommer. De har et liv også etter påske.

1. Don Herron: «Willeford». Fersk biografi over en av pulp fiction-sjangerens stormestrer, Charles «Miami Blues» Willeford, også kalt krimsjangerens Kafka. Her er storyen om forfatteren, hans verk og en lang samtale om alt mulig rart. Se også opp for Willefords egne bøker!

2. Kent Harrington: «Dia de Los Muertos». Eksistensialistisk drama fra de meksikanske råtasstrøkene like sør for California-grensa. Et nytt navn i hardkokt-klubben. De dødes dag har aldri vært mer intenst levende.

3. «Med alle midler» (Touch of Evil), TV3, lørdag 11.4., kl. 01.10. Bli litt til i grenselandet mellom mareritt og virkelighet på grensa mellom USA og Mexico. Dette er Orson Welles' krimmesterverk, med en ung Charlton Heston, en livredd Janet Leigh og en grotesk og oppblåst Welles som korrupt politimann. En av tidenes mest heftige thrillere.

4. Antonio Muqoz Molina: «Vinteren i Lisboa». Jazz noir om kjærlighet, musikk og hissige gangstere i pendling mellom M adrid, San Sebastian og Lisboa.

5. Patricia Melo: «Morderen». Kvinnelig brasiliansk svar på Tarantinos råeste filmer. En jegstemme som trenger seg inn i hjernen og driver karatetrening og skyteøvelser der oppe.

6. «The Casebook of Sherlock Holmes Vol. I- III». Gode gamle Sherlock i hørespill på lydbånd fra BBC Radio Collection. Med aha-opplevelser og nifse fioliner.

7. Doris Gercke: «Gris, gris granne». Denne godbiten fra Emilia Forlag er noe så sjeldent som en tysk krim på norsk, den første i en serie med politikvinnen Bella Block i hovedrollen. Forfriskende alternativ til alt det angelsaksiske.

8. Kim Fupz Aakeson: «Didriksen-detektivene». Den strålende danske barnebokforfatteren slår til med et krimdrama, med en hel familie i hovedrollen som detektiv.

9. Daniel Pennac: «Hr. Malaussene». Det danske forlaget Klim har utgitt hittil tre kriminalromaner av denne fortreffelige franske forfatteren. Dette er den største og nyeste av dem; en 448 siders krim som bryter både stilistiske og handlingsmessige konvensjoner. Diskusjonen i Norge går høyt om krimromanens framtid. Pennac er i seg selv et innlegg i debatten.

10. «CT - Crime Times nummer 12». Ferskt nummer av det innholdsrike, britiske krimmagasinet, denne gang med krimlitteratur og film som hovedtema.