- Krim blir glemt

- Om 50 år er jeg glemt. Da vil ingen lese kriminallitteraturen som skrives i dag, og det er greit. Krimbøker skal først og fremst være underholdning, sier Norges krimdronning Unni Lindell.

Unni Lindell har skrevet kriminalnoveller, en diktsamling, romaner og en rekke bøker for barn og ungdom. Les mer på Lindells forfatterside.

Hun tror heller ikke bestselgere fra dagens unge forfattere vil bli stående som klassikere i framtida.

Bølger

- Mange av disse, for eksempel Erlend Loe, er moteriktige akkurat nå. Men litteraturinteressen går i bølger som alt annet. Når disse bøkene ikke holder i det lange løp, er det fordi det trengs mer fortelling i romanene, sier Lindell.

Hun trekker fram romaner som Göran Tunströms «Juleoratoriet», Jostein Gaarders «Sofies Verden», og «Seierherrene» av Roy Jacobsen som sterkere kanditater. Blant disse er «Juleoratoriet» Lindells favoritt som en moderne klassiker.

Egen fortellerstemme

- Tunström har en egen, spesiell stemme som virkelig treffer leseren. Følelsene han klarer å få fram i romanen gjelder universelt - de er tidløse og vil alltid nå fram til den som leser. Ikke minst er det han skriver om tap og fravær lett å kjenne igjen, sier Lindell.

Når det gjelder «Sofies verden», tror hun boka vil kunne få betydning i framtida som et tidsbilde på verden i 1990.

- Filosofien fikk en ny plass og et nytt ansikt i Europa på 90-tallet. «Sofies verden» er et eget fenomen. Den sier noe særegent om samtida vår.

Det siste mener Lindell også gjelder for Roy Jacobsens Seierherrene. Her følger vi en kvinne og hennes familie fra Helgelandskysten sommeren 1927 til Oslo våren 1990.

- Den gir et godt bilde av tida vi lever i, ikke minst arbeiderbevegelsens utvikling. Derfor kommer «Seierherrene» til å få nytt liv igjen om noen år, slutter Lindell.

Skriv ditt innlegg!