Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Krim-debut fra Trond Kirkvaag

Etter 31 år som moromann i NRK debuterer Trond Kirkvaag (52) som romanforfatter. «Kongen» er verken en ny kongebok eller bitende kongeharselas, men en krimroman med handling fra korridorene i NRK og Moskva.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kirkvaag har brukt ferier og fritid til å skrive boka. Dagbladet var til stede da han i går pakket ut det synlige beviset på vel tre års slit: en bok på 259 sider med stiv perm og fint omslag med bilde av Slottet og navnet hans i hvitt på kongeblått.

- Dette er spesielt og veldig rart. Det er ikke helt meg, sier Kirkvaag og blar for første gang gjennom boka.

- Jeg tror faktisk jeg skal kjøpe'n!

På hytta

Ideen til «Kongen» klekket han ut på hytta ved Missingen i Østfold.

- Der er det en båthavn med lavapreget fjell rundt og mørkt vann. Jeg satt der ute og tenkte at dette kunne skjule noe. Er det ikke en ubåt?

På hytta ble også mye av skrivearbeidet gjort mens regnet plasket ned sist sommer. På forhånd hadde han gått opp løypa og jobbet mye med faktainnhenting.

- Det å flytte ideen inn mellom to permer har vært fryktelig fascinerende. Jeg er imponert over hva man kan fabrikkere på papiret. Dessuten koster det ingen ting utover egeninnsatsen, sier Kirkvaag, som syntes det var en utfordring å uttrykke seg i ord etter å ha jobbet så mye med bilder. Samtidig har han fått et innblikk i hvordan profesjonelle forfattere jobber.

- Det er beinhardt, og jeg har bare sett en flik av det.

- Men hvorfor ble det krim?

- Kanskje skyldes det en snikende trang til å følge opp en nysgjerrighet på andre områder? Lysten til å prøve noe nytt surrer der hele tida, og krim ligger i den andre enden av skalaen av hva jeg har jobbet med, sier Kirkvaag.

Selv leser han sjelden krimbøker.

- De siste årene har jeg pløyd norgeshistorien i 15 bind for å fylle hullene fra skolen. Det har tatt mye tid.

Filmes?

Kort fortalt har «Kongen» to parallellhistorier. Den russiske regjering har fattet interesse for noe i Norge fra tsartida, og det blir programsekretær Ola Grosser i NRK dratt ufrivillig inn i. Samtidig som han forbereder en direktesendt tv-sending, er det noen i Moskva som utnytter situasjonen. De krysser hverandre, med barske resultater for begge.

- Er det plass til humor også?

- Litt, men primært har jeg tenkt handling og spenning. Jeg setter en idyll, og så utvikler det seg til noe annet enn man hadde forestilt seg.

- Lukter vi film her?

- Jeg ville sett på det som en utfordring hvis jeg hadde vært regissør. Den spektakulære handlingen er som skapt for tv, og særlig film.

- Frykter du anmeldelsene?

- Det er aldri moro å få på trykk at man er helt kneip, så jeg håper ikke det. Jeg har jobbet mye med språket, så jeg er mest spent på hva slags inntrykk man har fått av skrivingen min, sier Trond Kirkvaag.

I morgen kveld er han dobbelt aktuell på NRK1, i «20 år med KLM» og som hovedgjest i «Wiese». Lørdag er boka på plass i butikkene.

I NY ROLLE: Trond Kirkvaag har fått debutboka mellom hendene for første gang, og synes det er veldig rart.