|||Skuespilleren fra den danske tv-suksessen «Forbrytelsen» skal være med på å finne ut hvorfor nordmenn er så glade i krim.
Lørdag kommer Sofie Gråbøl til arrangementet «Mystikk & mørke gjerninger» på Litteraturhuset i Oslo. Der skal NRK-programleder Hans Olav Brenner snakke med henne om hvordan hun har vært med på å utforme karakteren Sara Lund i tv-serien.
— Gråbøl påstår jo at hun har hatt innflytelse på tv-manuset, så det skal bli spennende å høre mer om hva det innebærer, sier leder for P1-krimmen i Radioteatret, Else Barratt-Due, til Dagbladet.
Krimtreff
Hun har tatt initiativet til arrangementet, som også byr på møte med «Varg Veum»-forfatter Gunnar Staalesen, høydepunkt fra 60 år med krimhørespill og stumfilmen «Bergenstoget plyndret i natt», basert på den første, norske påskekrimmen.
Det blir dessuten paneldebatt med Jon Michelet, Tom Kristensen og Jan Mehlum om temaet «Hvem er skurken?».
— Tanken er å diskutere hvordan skurkerollen har forandret seg. Tidligere var det mer svart-hvitt, du var enten ond eller god, men i dag er bildet mer nyansert og komplisert, sier Barratt-Due.
Galskap
Hun har lurt på hva det er som gjør krim så utrolig populært i Norge, og håper at treffet på Litteraturhuset kan gi noen svar.
Selv viser hun til forklaringer som at krim er god underholdning og at vi hele tiden trigges av spørsmålet om hvem som har gjort det.
Men hun tror også den store norske kriminteressen kan ha sammenheng med at vi lever i et veldig regulert samfunn, hvor ting er svært definerte.
— Det er få kanaler for galskap, tror jeg. Vi har ikke noe festlig karneval, hvor vi kan ta det ut. Så krim kan kanskje være en litt sånn dionysisk kanal, sier Else Barratt-Due.