Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Krim fra Thatcher-tida

Et spennende bekjentskap.

BOK: I fjor kom «Blodåkeren», første bok i Denise Minas nye serie om journalisten Paddy Meehan, som roter seg bort i litt av hvert som nattevakt i en Glasgow-avis på 80-tallet. I «Dødtid» får vi mer om den iherdige unge damen.

Husbråk

Paddy følger etter politibiler og ambulanser på jakt etter spennende saker, og havner en natt utenfor et pent hus i en pen bydel, hvor politiet er tilkalt på grunn av husbråk. Paddy snakker med mannen i huset, som benekter at noe har skjedd. Bak ham ser Paddy en blodig kvinne, men rekker ikke reagere før mannen stikker til henne en blodig femtipundseddel og smeller igjen døra. Dagen etter får Paddy vite at en kvinne er funnet død på adressen, og hun får sjelekvaler på grunn av unnfallenheten sin.

Optimistisk

Samtidig følger vi Kate, en annen ung kvinne, som kjører rundt i en lekker BMW med en svær kokainpose i bagasjerommet. Hun er på flukt, men effekten av det hvite pulveret gjør at hun føler seg på høyde med situasjonen, og vel så det. Men hun har farlige folk etter seg, og de har gode kontakter oppover i systemet.

Med Garnethill-trilogien skildret Denise Mina de som står nederst på rangstigen i det skotske samfunnet, og hun gjør det samme i Paddy Meehan-bøkene. Men mens trilogien var gjennomgående deprimerende lesning, finnes det både håp og framtidsutsikter her, selv om det er midt i den verste Thatcher-tida med nedleggelser og arbeidsløshet. Stemningen er en anelse optimistisk, og Mina har mange treffende observasjoner av dagliglivet slik det utartet seg for tjuefem år siden. Et spennende bekjentskap.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media