Krim-humor i Berlin

Philip Marlowe i Nazi-Tyskland

BOK: Privatdetektiven Bernie Günther lever et farlig liv. Han driver sin praksis i den tyske hovedstaden Berlin, men siden året er 1936 må han forholde seg til makthavere som både er uberegnelige og livsfarlige.

Bernie Günther er modellert etter Raymond Chandlers uforliknelige privatetterforsker Philip Marlowe, smart, stor i kjeften, og faretruende uforsiktig i sin omgang med øvrigheten (i dette tilfellet nazistene). I virkelighetens Berlin ville Bernie Günther neppe ha overlevd i en halv time under rådende forhold, Gestapo-folk var aldri kjent for sin humoristiske sans.

Får gjennomgå

Derfor må man lese denne boka med en viss forsiktighet, for selv om man kan gå ut fra at Kerr har sjekket historiske fakta godt, så er den leppeslengende Bernie for god til å være sann. Han får riktig nok gjennomgå i sitt forsøk på å avsløre sannheten om en mordbrann som tok livet av datteren til en industrimagnat, og mot slutten må han gjennom en prøvelse som ville tatt livet av de aller fleste.

Persongalleriet i «Marsfioler» er stort sett hentet fra fantasien. Både Hermann Göring og Reinhard Heydrich har små gjesteopptredener, mens Hitler selv bare observeres på avstand. Men det mest fascinerende med boka, er Kerrs beskrivelser av dagliglivet under diktaturet, hvordan virkeligheten fortonet seg for vanlige mennesker som prøvde å få endene til å møtes når forholdene var som de var.

Uhyggestemning

Britiske Philip Kerr kom for elleve år siden ut på norsk med den høyteknologiske thrilleren «Game Over», siden har han fått mest oppmerksomhet for fantasyserien «Lampeåndens barn». «Marsfioler» (fra 1989) var både Kerrs debutroman, og den første boka i den såkalte «Berlin noir»-trilogien. Og stemningen i Berlin i 1936 var i høyeste grad noir, denne boka er gjennomsyret av en paranoid uhyggestemning som selv ikke tusen kjappe replikker – godt oversatt av Rune Larsstuvold – kan fordrive.