Krim-humor i Berlin

Philip Marlowe i Nazi-Tyskland

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Privatdetektiven Bernie Günther lever et farlig liv. Han driver sin praksis i den tyske hovedstaden Berlin, men siden året er 1936 må han forholde seg til makthavere som både er uberegnelige og livsfarlige.

Bernie Günther er modellert etter Raymond Chandlers uforliknelige privatetterforsker Philip Marlowe, smart, stor i kjeften, og faretruende uforsiktig i sin omgang med øvrigheten (i dette tilfellet nazistene). I virkelighetens Berlin ville Bernie Günther neppe ha overlevd i en halv time under rådende forhold, Gestapo-folk var aldri kjent for sin humoristiske sans.

Får gjennomgå

Derfor må man lese denne boka med en viss forsiktighet, for selv om man kan gå ut fra at Kerr har sjekket historiske fakta godt, så er den leppeslengende Bernie for god til å være sann. Han får riktig nok gjennomgå i sitt forsøk på å avsløre sannheten om en mordbrann som tok livet av datteren til en industrimagnat, og mot slutten må han gjennom en prøvelse som ville tatt livet av de aller fleste.

Persongalleriet i «Marsfioler» er stort sett hentet fra fantasien. Både Hermann Göring og Reinhard Heydrich har små gjesteopptredener, mens Hitler selv bare observeres på avstand. Men det mest fascinerende med boka, er Kerrs beskrivelser av dagliglivet under diktaturet, hvordan virkeligheten fortonet seg for vanlige mennesker som prøvde å få endene til å møtes når forholdene var som de var.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer