Krim i dag

Dagbladet gir i morgen ut et stort bokbilag fullspekket med artikler, anmeldelser, intervjuer og tips. Mens du venter, kan du varme opp med diverse forslag for kriminelt orienterte lesere.

Mens norsk krim er et markant trekk ved den norske romanhøsten, dukker også sterke ting fra utlandet opp. Dessuten tegneserier for den som har sans for dristig dramatikk og råtne gjerninger.

  • Robert Crais: «Demolition Angel»

Etter ni bøker om den formidable LA-detektiven Elvis Cole slår Crais til med en thriller om en politikvinne og bombeekspert. Byen herjes av en gal bombemann. Og målet hans er noe uvanlig - han vil drepe bombeteknikere. Et av Crais' hovedverk, «L.A. Requiem» kommer for øvrig på norsk med det første under tittelen «Dødsmesse for L.A.».

  • Elmore Leonard: «Pagan Babies»

Siste nytt fra kultforfatteren og Hollywood-favoritten Leonard handler om en prest med bakgrunn fra det voldsherjede Rwanda. Mannen vender tilbake til Detroit. Hva slags prest er han egentlig? Spørsmålet reises både av politi og røvere i motorbyen, som også denne gangen er full av utfrikete bifigurer og mer eller mindre frivillige standupkomikere.

  • Håkan Nesser: «Carambole»

I billigutgave fins nå boka som i fjor fikk Glassnøkkel-prisen for beste nordiske krim. De tenksomme og stilistisk velformulerte thrillerne til Nesser er verdt et besøk, og dette er en av de sterkeste. Foreligger også på norsk neste år.

  • James Lee Burke: «Purple Cane Road»

Ny bok i den sterke serien om cajun-detektiven Dave Robicheaux. En drapsetterforskning leder Robicheaux inn i en sak han i høyeste grad er personlig involvert i: mordet på hans egen mor.

  • Dennis Lehane: «A Drink Before the War»

Debutroman fra Massachusetts-forfatter med en mannlig og kvinnelig privatdetektiv i hovedrollene. En slags moderne variant av Dashiell Hammetts Nick & Nora Charles, men i et betydelig råere storbyklima i dagens Boston.

  • Lawrence Block: «Hit Man»

Den første boka i en ny serie fra stormesteren Block, nå som pocket. Om en leiemorders moralske skrupler når han får ansvaret for et foreldreløst barn.

  • Garth Ennis & Steve Dillon: «Predikanten Cassidy: Blod & Whisky»

Infernoalbum nummer 23, med et nytt blodig og hardkokt kapittel av historien om «Predikanten». Serien deler plassen med et avsnitt av Azarrello & Rissos strålende krimserie «100 Bullets», som dessuten er hovedinnslag i nummer 24 av den utmerkede Inferno-serien.

  • Joe Madureira & Munier Sharrieff: «13 - Battle Chasers»

Tredje nummer av thrillermagasinet «13», som presenterer den silikonfylte serien «Danger Girl» pluss andre moderne krimserier. Her spares det ikke på virkemidler og fargerikdom, verken når det gjelder storfelte actionscener eller mer intime situasjoner.

  • Tardi-Pennac: «Manden der blev berøvet sit arbeide»

Sterkt og fargerikt møte mellom tegneren Tardi og den franske krimstjernen Daniel Pennac. Boka er tilegnet «de oppsagte, de avskjedigete, de overflødiggjorte, de fristilte, de omstrukturerte, de fusjonerte, de bortrasjonaliserte og alle dem som har fått sparken».

  • Agent X9, nr. 13

Norges mest tradisjonsrike krimtegneserie er på plass både med Modesty Blaise og Rip Kirby. Dessuten må ingen kriminteresserte gå glipp av willy bs dypdykk i obskur norsk krim under tittelen «Hjerte for dødens fortellinger».