Krim-krig om voldsdømt agent

Feministen Liza Marklunds nye agent er dømt for å ha mishandlet sin tidligere samboer. Svenske krimkollegaer raser, men Anne Holt tar Marklund i forsvar.

«Hvordan kan du, Liza?»

Det er spørsmålet 20 kvinnelige forfattere, forleggere og journalister stiller i et innlegg i svenske Aftonbladet. De viser til at krimdronningen Liza Marklund i slutten av september meldte overgang til Niclas Salomonssons agentbyrå. Salomonsson ble i 2001 dømt for å ha mishandlet sin daværende samboer.

De 20 debattantene, som blant annet inkluderer den profilerte svenske krimforfatteren Camilla Läckberg, kaller agentbyttet et sjokk.

- Vi som tidligere har sett deg som en av de viktigste offentlige personene i kampen mot kvinnemishandling står perplekse etter beslutningen din om å la deg bli representert av en dømt kvinnemishandler, skriver de.

Niels Fredrik Dahl er en av Salomonssons norske forfattere. Han befinner seg for tiden i Sverige og har fulgt saken i avisene.

- Jeg mener dette begynner å likne på en heksejakt. Det er åtte år siden han meldte seg selv til politiet om forholdet, og han har gjort opp for seg. Slik klimaet rundt denne saken har utviklet seg i Sverige, er det faktisk hans rettssikkerhet som er truet nå. Jeg har full tillit til Niclas, sier han.

Forsvarer Marklund

Liza Marklund, som har uttalt at kvinner enten er uvitende, uinteresserte eller dumme hvis de ikke er feminister, har ikke kommentert innlegget overfor svenske medier. Hun ønsker heller ikke å gjøre det overfor Dagbladet.

BYTTET AGENT: Liza Marklund er en av Sveriges fremste motstandere av kvinnemishandling. Nå får hun sterk kritikk for at den nye agenten hennes i 2001 ble dømt for mishandling av samboeren sin. Foto: FRANK KARLSEN
BYTTET AGENT: Liza Marklund er en av Sveriges fremste motstandere av kvinnemishandling. Nå får hun sterk kritikk for at den nye agenten hennes i 2001 ble dømt for mishandling av samboeren sin. Foto: FRANK KARLSEN Vis mer

Én som imidlertid har latt seg provosere av angrepet, og som tar Marklund i forsvar, er Anne Holt. Hun er også i Salomonssons stall. I et motinnlegg i Aftonbladet skriver hun at kvinnemishandling riktignok er et stort problem, som både Marklund og hun selv har viet mye oppmerksomhet.

- Men ifølge mine prinsipper kan alle mennesker kreve å få legge feiltrinnene sine bak seg når de har erkjent, er straffet og har sonet. I min verden finnes det ikke plass til evig fordømmelse, og jeg har heller ikke moral til offentlige, påfølgende henrettelser, skriver hun.

Holt mener Camilla Läckberg og de andre debattantene glemmer grunnleggende regler for medmenneskelighet. Holt karakteriserer innspillet deres som «ryggradsløst med en total mangel på prinsipper» og «farlig og direkte ondt».

- Debattantene benytter seg av en metode for mistenkeliggjøring som vanligvis brukes mot kvinner, ikke av dem, skriver Holt.

- Fortjener en ny sjanse

Verken Camilla Läckberg eller Anne Holt ønsker å utdype innleggene sine over for Dagbladet. Én annen av Salomonssons norske forfattere, Levi Henriksen, forsvarer imidlertid også agenten sin.

- Da jeg skrev kontrakt med Salomonsson for to år siden, ringte han meg, la seg flat og forklarte sin side av saken. Det har han sikkert gjort med de andre forfatterne sine også. Vold mot kvinner kan aldri forsvares og dette er en vanskelig sak, men så lenge man er åpen om feilene sine og har sonet straffen sin, tror jeg på å gi folk en ny sjanse, sier han til Dagbladet.

- Hva synes du om at en framtredende feminist som Liza Marklund inngår samarbeid med Salomonsson?

Krim-krig om voldsdømt agent

- Jeg kan ikke svare for henne, men jeg vil tro at en såpass bevisst dame har tenkt nøye gjennom dette.

Niclas Salomonsson har ikke svart på Dagbladets gjentatte forespørsler om å få en kommentar til saken.

OMSTRIDT: Den kontroversielle agenten Niclas Salomonsson.