Krim med godt humør

Årets kriminelle humørperle.

BOK: Hils på Precious Ramotswe, Botswanas eneste privatdetektiv og en humørspreder av klasse. I «Damenes detektivbyrå nr. 1» løser den frodige damen mange små saker, men får også en vanskelig forsvinningssak i det store fanget sitt.

Skotte

Den skotske jusprofessoren Alexander McCall Smith vokste opp i Zimbabwe, men har også bodd i Botswana. Derfor må vi trygt gå ut fra at han kjenner både folk og land når han skriver så lett og ledig om dem i sin første kriminalroman.

«Damenes detektivbyrå nr. 1» ble opprinnelig utgitt på engelsk i 1998, og siden har det fulgt flere bøker om Mma Ramotswes vettuge etterforskningsmetoder. Serien har sakte blitt en kjempesuksess, og fått kraftige anbefalinger av såpass aparte fans som Red Hot Chili Peppers-bassist Flea. Cappelen har kjøpt fire av bøkene om Mma Ramotswe, og starter gudskjelov serien kronologisk, et ikke alltid like opplagt utgangspunkt i oversatte bøkers univers.

Ektemenn

Utstyrt med farsarv og ei håndbok for privatdetektiver åpner Precious Ramotswe sitt lille byrå, og får snart bryne seg på saker som forsvunne ektemenn, utro ektemenn, stjålne biler, falske leger og - det vanskeligste mysteriet - en forsvunnet 11-åring. I tillegg får hun seg en beiler i den sympatiske bilselgeren J.L.B. Matekoni.

«Damenes detektivbyrå nr. 1» har en lett, uanstrengt og varm tone som Torill Hanssen fint har overført til norsk. Den lette tonen til tross, boka havner likevel ikke i den klissete, amerikanske sjangeren «kosekrim». Til det er det for mye realisme og klokskap i bunnen, så selv om dette er lettlest krim er det så visst ikke fordummende krim. At man i tillegg blir i godt humør av å lese om Mma Ramotswe, er en anbefaling de færreste bøker kan smykke seg med.